Υπάρχει ζωή μετά τις Ευρωεκλογές για Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ;

Χαμηλές εκλογικές επιδόσεις και πολιτική πόλωση, απειλούν το μέλλον των τριών κομμάτων.
Associated Press

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν κατήφεια και προβληματισμό στα επιτελεία της Ένωσης Κεντρώων, του Ποταμιού και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τριών κομμάτων που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική κατάσταση της χώρας τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά που πλέον βλέπουν το μέλλον εξαιρετικά αβέβαιο.

Τα χαμηλά ποσοστά τους (1,45% για την Ένωση Κεντρώων, 1,5% για το Ποτάμι και μόλις 0,8% για τους ΑΝ.ΕΛ.), όχι μόνο τους άφησαν εκτός Ευρωβουλής αλλά άνοιξαν για τα καλά την συζήτηση για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν στον πολιτικό χάρτη. Καθοριστικό ρόλο παίζει και το κλίμα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, καθώς εξαιτίας της πόλωσης και της συσπείρωσης που επιχειρούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο τα μικρά κόμματα να συνθλιβούν εκλογικά.

Τι σκοπεύουν λοιπόν να κάνουν από εδώ και πέρα ο Βασίλης Λεβέντης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος; Είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που προέκυψαν μετά την 26η Μαϊου και ενόψει των εθνικών εκλογών.

Reuters

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γ. Σαρίδης – Αποσυντίθεται η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης έστειλε το πρωί της Πέμπτης 30/5, επιστολή ανεξαρτητοποίησής του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Αυτό σημαίνει ότι διαλύεται η ΚΟ του κόμματος, καθώς μένει με 4 βουλευτές. Μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία καθώς σε λίγες ημέρες θα κλείσει η Βουλή εν όψει των εθνικών εκλογών, όμως δείχνει το κλίμα εσωστρέφειας που υπάρχει εντός του κόμματος.

«Είναι ο Συμπιλίδης της παράταξης», ήταν ένα από τα σχόλια που ακούστηκαν στα γραφεία της Ένωσης Κεντρώων για τον Γιάννη Σαρίδη, ενώ αποδίδουν την κίνηση του σε προσωπική ατζέντα. Ήδη πληροφορίες –ανεπιβεβαίωτες για την ώρα- κάνουν λόγο για συμπόρευση του πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πάντως παρά τη γκρίνια για τα χαμηλά ποσοστά, ο Βασίλης Λεβέντης εμφανίζεται αποφασισμένος να παλέψει για την είσοδο του στη Βουλή. Όπως λένε συνομιλητές του, το αποτέλεσμα δεν ήταν καταστροφικό και θα γίνει προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα. Η πρώτη κίνηση που θα γίνει από την Ένωση Κεντρώων, είναι η αλλαγή επικοινωνιακής στρατηγικής. Σύμφωνα με το επιτελείο του Βασίλη Λεβέντη, το βάρος τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στην επικοινωνία του έργου τους στη Βουλή αυτά τα 4 χρόνια. Με νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, θα επιχειρήσουν να πείσουν –έστω και την ύστατη ώρα- τους ψηφοφόρους ότι αξίζουν της στήριξης τους. Παράλληλα όμως θα επιδιώξουν συνεργασία μέσω προγραμματικών συμφωνιών με άλλα μικρά κόμματα και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη γίνονται οι πρώτες επαφές από τον Βασίλη Λεβέντη.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με κόμματα όπως αυτό του Νότη Μαριά ή την Όρθια Ελλάδα του Αλέξη Μητρόπουλου, θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Περίπου 200.000 ψηφοφόροι στήριξαν τα μικρά κόμματα στις Ευρωεκλογές και είναι σίγουρο ότι ο Βασίλης Λεβέντης θα απευθυνθεί προς αυτή τη «δεξαμενή». Το αν θα καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να ξαναμπεί στη Βουλή, θα το ξέρουμε το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Anadolu Agency via Getty Images

Θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι ΑΝ.ΕΛ;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το 0,8% των ευρωεκλογών, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα κατέβουν στις εθνικές εκλογές. Για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται τίποτα. Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος και μετά αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Παραμονές των Ευρωεκλογών ο Πάνος Καμμένος, σε συνομιλίες που είχε με δημοσιογράφους σχετικά με το μέλλον του κόμματος, τόνιζε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επίδοση που θα είχαν οι ΑΝ.ΕΛ. στην εκλογική αναμέτρηση.

Στο στρατόπεδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι φυσικό να επικρατεί έντονος προβληματισμός και όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, εφόσον υπάρξει απόφαση να μην διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις 7 Ιουλίου, δεν θα χαρακτηριστεί ως κάτι το απρόβλεπτο. Το ερώτημα που θα προκύψει σε αυτή την εξέλιξη, είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές και τα στελέχη του Πάνου Καμμένου και αν θα επιχειρήσουν να ενσωματωθούν σε κάποιο κόμμα που θα συμμετάσχει στις εκλογές.

ASSOCIATED PRESS

Το Ποτάμι ανακοίνωσε ήδη ότι μένει εκτός εκλογικής μάχης

Το πρώτο κόμμα που ξεκαθάρισε τη θέση του για τη νέα εκλογική μάχη, ήταν το Ποτάμι. Μετά και την παραίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην συμμετάσχει το Ποτάμι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, είναι η ώρα της αυτοκριτικής και του προβληματισμού για το τι πήγε στραβά στις Ευρωεκλογές και τελικά δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες για τις θέσεις τους.

Στην Σεβαστουπόλεως πλέον ετοιμάζονται για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και μέχρι τότε θα πορευθούν με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρωτά. Παρά την μη συμμετοχή του στις εκλογές, η παραίνεση του Ποταμιού προς τους 85.000 ψηφοφόρους του είναι να προσέλθουν στις κάλπες. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν βουλευτές, πρώην ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματος και αν θα επιδιώξουν να προσχωρήσουν σε κάποιο άλλο κόμμα, ενόψει των εθνικών εκλογών. Όπως διευκρινίζουν από την Σεβαστουπόλεως, αυτό πλέον είναι θέμα προσωπικής επιλογής του καθενός.

Δημοφιλή