ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2020 10:27 EET | Updated 11/12/2020 10:27 EET

"Πράσινη" συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής - Οι νέοι στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Ολονύκτιες διαβουλεύσεις, αντιστάσεις χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και μια συμφωνία στο πάρα πέντε της συνάντησης για το Κλίμα του ΟΗΕ.

KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images
Ακτιβιστές της Greenpeace χρησιμοποιούν αερόστατο με μηνύματα για την κλιαματική αλλαγή προκειμένου να ασκήσουν πίεση στους 27 να καταλήξουν σε συμφωνία (Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2020)

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις σε συμφωνία για τη μείωση του εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) έως το τέλος της δεκαετίας. Η απόφαση ελήφθη κυριολεκτικά στο παρά πέντε της συνάντησης για το Κλίμα αυτό το Σαββατοκύριακο σε επίπεδο ΟΗΕ. 

Οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών και αρχηγών κρατών της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ήταν ολονύχτιες μέχρι να εγκριθεί τελικά η πρόταση  της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής να εντείνει τον ενδιάμεσο στόχο της Ένωσης με απώτερο στόχο πάντα την κλιματική ουδετερότητα έως τα μέσα του αιώνα. 

Η συμφωνία ”έκλεισε” αφού κάμφθηκαν οι αντιδράσεις ”απρόθυμων” κρατών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, να συμφωνήσουν και να δεσμευτούν στον στόχο που τέθηκε. 

Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού η ΕΕ θέλει, όπως επισημαίνει το Associated Press, να ηγηθεί του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ όμως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τον νέο στόχο την τελευταία φορά που συναντήθηκαν τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω των οικονομικών ανησυχιών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης και χειρισμού της πράσινης μετάβασης.

Ωστόσο, η πολυαναμενόμενη συμφωνία επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (προϋπολογισμός) και του Ταμείο Ανασυγκρότησης από την πανδημία που επετεύχθη άλλαξε τη δυναμική.

Μεγάλο μέρους του πακέτου του 1,82 τρισ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί σε προγράμματα και επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα κράτη -μέλη, τις περιφέρειες και τους τομείς που επηρεάζονται σημαντικά από αυτή  την ”πράσινη μετάβαση” και χρειάζεται να προχωρήσουν σε έναν ριζικό οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι το 30% του πακέτου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη αυτών των αλλαγών. 

Πηγή: Associated Press