Προσομοίωση επίθεσης από κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη καταγγέλλει η Ταϊβάν

Αναγνωριστικά αεροσκάφη "σήκωσε" η Ταϊπέι ενώ έθεσε σε ετοιμότητα πυραύλους εδάφους. Αναφορές και για πτήσεις αεροσκαφών πάνω από κοντινά νησιά.
Απογείωση αεροσκάφους F5 της Ταϊβάν από την στρατιωτική βάση στο Ταϊτούνγκ (6 Αυγούστου 2022)
Απογείωση αεροσκάφους F5 της Ταϊβάν από την στρατιωτική βάση στο Ταϊτούνγκ (6 Αυγούστου 2022)
Annabelle Chih via Getty Images

Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης στην Ταϊβάν σύμφωνα με αξιωματούχος του νησιωτικού κράτους που βιώνει την σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις με το Πεκίνο μετά το 1996 και με αφορμή τη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι κινεζικές ασκήσεις που άρχισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 7 Αυγούστου και το νησί είναι περικυκλωμένο από πλοία και αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων του Πεκίνου ενώ γίνεται χρήση πραγματικών πυρών και την Πέμπτη εκτοξεύτηκαν και βαλιστικοί πύραυλοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, το πρωί του Σαββάτου πολλά κινεζικά πλοία και αεροπλάνα εκτελούσαν αποστολές στο Στενό της Ταϊβάν, με μερικά να παραβιάζουν τη μέση γραμμή, ένα ανεπίσημο όριο που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Οι κινήσεις αυτές, εκτιμάται από την κυβέρνηση της Ταϊπέι ότι ήταν μέρος μιας προσομοίωσης επίθεσης στο νησί.

Ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε σχετική προειδοποίηση αμέσως πέταξαν αναγνωριστικά αεροσκάφη ενώ αναπτύχθηκαν και πλοία τα οποία περιπολούν στην περιοχή που καταγράφηκε, όπως ισχυρίζεται, η παραβίαση. Παράλληλα τέθηκαν σε ετοιμότητα πυραύλους εδάφους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε επίσης ότι εκτόξευσε φωτοβολίδες αργά την Παρασκευή για να προειδοποιήσει επτά drones που πετούσαν πάνω από τα νησιά Κινμεν και αεροσκάφη που δεν αναγνωρίστηκαν και πετούσαν πάνω από πάνω από τα νησιά Μάτσου.

Και τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα βρίσκονται κοντά στη νοτιοανατολική ακτή της ηπειρωτικής Κίνας.