Εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, περικυκλωμένη η Ταϊβάν

Οι άνευ προηγουμένου κλίμακας ασκήσεις διεξάγονται ακόμη και 20χλμ. από τις ακτές του νησιού. "Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο αλλά δεν τον επιδιώκουμε" λέει η Ταϊπέι.
|
Σε γιγαντοοθόνες στο Χονγκ Κονγν προβάλλεται η έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν.
Σε γιγαντοοθόνες στο Χονγκ Κονγν προβάλλεται η έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν.
Tyrone Siu via Reuters

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στο στενό της Ταϊβάν μετά την αναχώρηση της Πελόζι, η επίσκεψη της οποίας εκτόξευσε σε επικίνδυνα ύψη την ένταση στην περιοχή προκαλώντας την μεγαλύτερη κρίση με την Κίνα από το 1996.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πεκίνου άρχισαν σήμερα, ως είχαν προαναγγείλει μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο νησιωτικό κράτος, τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε τομείς γύρω από την Ταϊβάν.

Λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη τους η κυβέρνηση της Ταϊπέι ανέφερε ότι η Κίνα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng στα ύδατα γύρω από τις βορειοανατολικές και νοτιοδυτικές ακτές της νήσου ενώ ακολούθως ήρθε σχετική ανακοίνωση από το Πεκίνο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι ενεργοποίησε σχετικά αμυντικά συστήματα ως απάντηση στην εκτόξευση ενώ απαγορεύτηκαν όλες οι πτώσεις από και προς την χώρα ενώ ανακοινώθηκε πως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας για πιθανή «διείσδυση και ψυχολογικό πόλεμο».

Επίσης, το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν του ΠΝ των ΗΠΑ πλέει προς την ευρύτερη θαλάσσια περιοχής της Ταϊβάν αν και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως πρόκειται για «κανονικές, προγραμματισμένες επιχειρήσεις» στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Δεν εκτιμάται πως θα προσεγγίσει καθόλου την περιοχή όπου διεξάγονται οι ασκήσεις αλλά σαφώς η Ουάσιγκτον θέλει να στείλει ένα μήνυμα.

Όπως αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ, οι ασκήσεις που διεξάγονται από τα ξημερώματα σήμερα είναι οι μεγαλύτερες αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο. Κάποιες μάλιστα ακόμη και σε απόσταση μόλις 20χλμ από τις ακτές του νησιού.

Συνολικά το Πεκίνο έχει δεσμεύσει έξι περιοχές περικυκλώνοντας την Ταϊβάν ενώ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 7 Ιουλίου.

Ο στρατός της Ταϊβάν «προετοιμάζεται για πόλεμο»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν νωρίτερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο» αλλά δεν τον επιδιώκουν. Εξάλλου όπως επανέλαβαν αρκετές φορές σήμερα οι αρχές της χώρας, η χρήση στρατιωτικής βίας δεν λύνει προβλήματα και διαφορές τονίζοντας πως οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις δεν θα αλλάξουν το γεγονός πως η Ταϊβάν δεν είναι μέρος της Κίνας.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που διαμυνήει πως θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

Επίσης όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου του νησιωτικού κράτους οι ιστότοποι του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και του προεδρικού γραφείου δέχθηκαν επίθεση από χάκερ.

Στην γιγαντοοθόνη εντός εμπορικού κέντρου στο Πεκίνο, προβάλλονται οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνα γύρω από την Ταϊβάν.
Στην γιγαντοοθόνη εντός εμπορικού κέντρου στο Πεκίνο, προβάλλονται οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνα γύρω από την Ταϊβάν.
Thomas Peter via Reuters

Το δε κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν, σχολίασε πως το Πεκίνο διεξάγει ασκήσεις στις πιο πολυσύχναστες διεθνείς πλωτές οδούς και αεροπορικές διαδρομές και αυτό είναι «ανεύθυνη, παράνομη συμπεριφορά».

Σημειώνεται πως όλες οι πτήσεις από και προς την Ταϊβάν ακυρώθηκαν.

H Ταϊπέι καταγγέλλει ως παράνομες τις ασκήσεις, βάσει του διεθνούς δικαίου, και κάνει λόγο για παραβιάσεις της κυριαρχίας της.

Πεκίνο: Μανιακή η Πελόζι. Ήπια αντίδραση από τη Δύση

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών σε σημερινές του δηλώσεις, επανήλθε στο θέμα της επίσκεψης Πελόζι χαρακτηρίζοντας την στάση της ως «μανιακή, ανεύθυνη και παράλογη».

Κατά τη συνάντηση των Υπ.Εξωτερικών των χωρών της ΝΑ ο Γουάγκι Γι είπε πως η χώρα του έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει μια κρίση, αλλά ότι δεν μπορούσε να «επιτρέψει να πληγούν τα βασικά της συμφέροντα» . Είπε επίσης ότι η Ταϊβάν «θα επιστρέψει τελικά στην αγκαλιά της πατρίδας».

Νωρίτερα το πρωί αμερικανός Υπ.Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σχολίασε πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις όποιες μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν-ειδικά δια της βίας- αλλά και πως η πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το νησιωτικό κράτος. Ενημερώνοντας τους ομολόγους χωρών της ΝΑ Ασίας τόνισε πως η σταθερότητα και από τις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

Οι δε υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ προειδοποιούν πως η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (...) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Η δε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας και του Ιάπωνα ομολόγου του ακυρώθηκε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η G7 σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις του Πεκίνου. Σε αυτή καλείται η Κίνα καλείται να επιλύσει τις διαφορές της με την Ταϊβάν ειρηνικά.

Τέλος, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε νωρίτερα το πρωί την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι. «Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό».

Πηγές: Reuters, BBC