Προσωρινά κρατούμενοι οι 8 ναυτικοί του «Andromeda», που μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικών με προορισμό πιθανότατα τη Λιβύη

Το φορτίο είναι νόμιμο, υποστηρίζει ο συνήγορος της εταιρείας
Eurokinissi

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι οκτώ ναυτικοί - πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «Andromeda» που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Κρήτης να μεταφέρει 410 τόνους εκρηκτικών με προορισμό πιθανότατα τη Λιβύη.

Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αναφέρει ότι το πλοίο με εκρηκτικά θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες. Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι για ενάμιση μήνα το πλοίο βρίσκονταν σε «ομηρεία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα και οι οποίες δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί, όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

«Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το “Adromeda” είχε κάνει μία διαδρομή Πορτ Σαΐντ, Λάρνακα, Λεμεσός, Καλοί Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ναυτικός πράκτορας, που προσπάθησε να βοηθήσει τον εκπρόσωπο της “Adromeda” να βρει ασφαλές λιμάνι, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εταιρεία είχε ζητήσει με έγγραφό της το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι του Αστακού, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επικαλέστηκαν περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο συνήγορος της εταιρείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και εκτίμησε ότι η απόφαση να κρατηθεί προσωρινά το πλήρωμα στηρίζεται πιθανότατα στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον» είπε και σημείωσε ότι «ο επρόσωπος της εταιρείας είναι ήδη στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Στο μεταξύ, στην άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, των 410 τόνων εκρηκτικών που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο πλοίο «Andromeda» στα ανοιχτά της Κρήτης, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις ένοπλες δυνάμεις και η μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου θα γίνει σε ειδική αποθήκη του στρατού ξηράς πιθανόν στη βόρεια Ελλάδα.

Ένταλμα σύλληψης για τον διαχειριστή του «Ανδρομέδα» - Αναζητήσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», ο Ανακριτής Πειραιά εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκπροσώπου της εταιρίας Andromeda Shipmanagement, Θεόδωρου Ρέλλου.

Πρόκειται για την εταιρία στην οποία ανήκει το πλοίο «Ανδρομέδα», το οποίο ακινητοποιήθηκε στην Κρήτη με τους λιμενικούς να κατάσχουν 410 τόνους εκρηκτικών, αξίας 5.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρέλλος αναζητούνταν βραδινές ώρες από άνδρες του Τμήματος Αναζητήσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε όλες τις διευθύνσεις στις οποίες θα μπορούσε να βρίσκεται (στο σπίτι του και στα γραφεία της εταιρίας στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι).

Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Ρέλλος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο «Έθνος», στην οποία διέψευδε τους ισχυρισμούς του Λιμενικού ότι τα εκρηκτικά θα κατέληγαν παράνομα στη Λιβύη επιρρίπτοντας ευθύνες στους ναυλωτές του «Ανδρομέδα» που δεν τον πλήρωναν για να ολοκληρώσει το ταξίδι προς το Τζιμπουτί. «Έχω όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα εκρηκτικά θα παραδίδονταν σε νόμιμους παραλήπτες στην Αιθιοπία και ότι οι ναυλωτές με εξαπάτησαν», δήλωσε. Σε χθεσινή επικοινωνία της εφημερίδας μαζί του, ο κ. Ρέλλος ανέφερε ότι έχει ετοιμάσει υπόμνημα για όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το οποίο θα καταθέσει στις Αρχές.

Από την πλευρά τους αξιωματικοί του Λιμενικού αναφέρουν ότι από την έρευνα προέκυψε ότι ο πραγματικός προορισμός ήταν η Λιβύη, όπου βρίσκεται σε ισχύ εμπάργκο για τις εκφορτώσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος)

Δημοφιλή