Πρώτες διακοπές με τον νέο μας σύντροφο: Οδηγός επιβίωσης

Από τις μεγάλες προσδοκίες μέχρι τη διαχείριση των χρημάτων.

Υπάρχουν πολλά που λαμβάνουμε υπόψη όταν πηγαίνουμε διακοπές με τον σύντροφο μας για πρώτη φορά. Θα υπάρξουν διαφωνίες; Θα συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα; Θα θελήσουμε να κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες; Το ροχαλητό του θα είναι αφόρητο; Και μάλλον δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των ζευγαριών αισθάνεται περισσότερο άγχος παρά ενθουσιασμό για το πρώτο ταξίδι του.

Για παράδειγμα, το ένα τρίτο (33%) των Βρετανών δηλώνει μεγαλύτερο άγχος για τη χρήση της τουαλέτας όντας σε κοντινή απόσταση με τον σύντροφό του, για το γεγονός ότι δεν έχει καθόλου χρόνο για τον εαυτό του (27%) και για το πώς θα φανεί στον σύντροφό του μόλις ξυπνήσει το πρωί (28%).

Σε νέα έρευνα της Hotels.com, το 62% των Βρετανών δήλωσε επίσης ότι οι διακοπές με το έτερον ήμισυ είναι μια κατάσταση «ή του ύψους ή του βάθους» και κάνουν λόγο για πίεση.

Alexandr Dubynin via Getty Images

Πολλοί αντιλαμβάνονται τις διακοπές ως χρόνο απόλαυσης, γι′ αυτό και το 34% των Βρετανών δήλωσε ότι το πιο ενοχλητικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο σύντροφός τους στις διακοπές είναι να είναι «σφιχτός» με τα χρήματά τους. Εν τω μεταξύ, το 31% των Βρετανών δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ενόχληση είναι να δημιουργεί ο σύντροφος ακαταστασία στο δωμάτιο και το 25% ότι δεν θα ήθελε το ταίρι του να ξυπνήσει αργά και να χάσουν τον μπουφέ του ξενοδοχείου.

Πώς μπορούμε να έχουμε ένα επιτυχημένο πρώτο ταξίδι; Θα βοηθήσει εάν έχουμε το δωμάτιο τακτοποιημένο, εάν είμαστε ανοιχτοί σε νέες δραστηριότητες και ιδέες, όπως κι αν βάλουμε στην άκρη τις ανησυχίες για τη χρήση της τουαλέτας. Επιπλέον, η σύμβουλος σχέσεων Χέιλι Κουίν μοιράζεται μερικές καλές συμβουλές:

Μεγάλες προσδοκίες

«Οι μεγάλες προσδοκίες μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε απογοήτευση. Μετά από δεκαοκτώ μήνες περιορισμών, το καλοκαίρι του 2021 είναι για πολλά ζευγάρια η πρώτη ευκαιρία να κάνουν διακοπές: αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πίεση προκειμένου να πάνε όλα τέλεια. Μην ξεχνάμε ότι τα πράγματα δεν πάνε ποτέ ακριβώς σύμφωνα με τα σχέδια μας, οπότε ας μην ανησυχούμε αν δεν βρούμε τις καλύτερες ξαπλώστρες του ξενοδοχείου την πρώτη ημέρα των διακοπών. Αντίθετα, ας απολαύσουμε τη στιγμή».

Τίποτα δεν αξίζει όσο το παρόν

«Αποσυνδεθείτε». Κι αυτό περιλαμβάνει επίσης τα social media. Οι διακοπές είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να «κατεβάσουμε διακόπτες» και μπορεί να διαπιστώσουμε ότι είμαστε σε καλύτερη επαφή με τον σύντροφο μας αν αφήσουμε για λίγες ημέρες στην άκρη το κινητό. Θα είμαστε περισσότερο παρόντες στη σχέση μας δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες.

Ας δοκιμάσουμε πρώτα ένα μικρό διάλειμμα

«Προτού δεσμευτείτε με κοινές καλοκαιρινές διακοπές δύο εβδομάδων, δοκιμάστε πώς λειτουργεί η σχέση εκτός έδρας κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα. Μια μίνι, κοντινή απόδραση θα βοηθήσει να εξαλειφθούν τυχόν διαφορές προτού πάρετε την απόφαση για ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας σε έναν πιο μακρινό προορισμό».

Χρήματα, χρήματα, χρήματα

«Μπορεί να μην ακούγεται σέξι, αλλά ο προϋπολογισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι κάθε μακροχρόνιας σχέσης. Επειδή η ζωή και τα οικονομικά μας είναι πλέον αλληλένδετα, είναι σημαντικό να έχουμε κοινή αντίληψη για το χρήμα. Κατά κανόνα, εάν ο σύντροφος μας έχει χαμηλό εισόδημα, το budget για τις διακοπές μας πρέπει να είναι προσιτό».

Το «κλειδί» είναι η επικοινωνία

«Οι πρώτες κοινές διακοπές σηματοδοτούν μια αλλαγή ταχύτητας στη σχέση, κατά την οποία ίσως τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σοβαρά. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν σημεία ασυμβατότητας. Αν βλέπετε αυτό το άτομο ως μακροχρόνιο σύντροφο, στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι αφορμή για καλές συζητήσεις. Μην ξεχνάμε ότι το θέμα δεν έχει να έχουμε τις ίδιες απόψεις για όλα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ικανότητά μας να επικοινωνούμε και να επιλύουμε τυχόν συγκρούσεις».

HuffPost UK