Πρωτοφανής κίνηση: Πώς οδηγήθηκαν στην παραίτηση σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι ανεξάρτητου ουγγρικού μέσου

Ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πορεία προς το γραφείο του Βίκτορ Όρμπαν.
gremlin via Getty Images

Τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν οι δημοσιογράφοι εξαιτίας της παρεμβατικής συμπεριφοράς του Βίκτορ Όρμπαν αναδεικνύει η περίπτωση του κορυφαίου ανεξάρτητου ενημερωτικού ιστότοπου της χώρας Index.hu, από τον οποίο παραιτήθηκε σχεδόν σύσσωμο το δημοσιογραφικό επιτελείο εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του διευθυντή, Σάμπολτς Ντουλ.

Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση που γεννά ερωτηματικά για την ελευθερία των επαγγελματιών που πρέπει να ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα με ανεξαρτησία.

Ο Λάσλο Μποντολάι, επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η εταιρεία διαχείρισης του ιστότοπου, έσπευσε να δικαιολογήσει την απόλυση επισημαίνοντας πως ο διευθυντής δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τις ασυμφωνίες μέσα στην αίθουσα σύνταξης και πως είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την μείωση των εσόδων. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας της ενημερωτικής ιστοσελίδας.

Ο Ντουλ, από την πλευρά του, τόνισε πως απολύθηκε εξαιτίας σειράς άρθρων που υπέγραφε για εξωτερικές απόπειρες άσκησης επιρροής.

Μετά την απόλυση του διευθυντή, την παραίτηση τους υπέβαλαν τρεις αρχισυντάκτες και περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι, δηλαδή σχεδόν όλο το προσωπικό.

Όλοι προχώρησαν στην συγκεκριμένη κίνηση καταγγέλλοντας την «απροκάλυπτη απόπειρα άσκησης πίεσης» στον ιστότοπο αφού η φιλοκυβερνητική ιδιοκτήτρια εταιρεία αρνήθηκε να αποκαταστήσει τον διευθυντή.

Την Παρασκευή χιλιάδες Ούγγροι πραγματοποίησαν πορεία προς το γραφείο του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις που εκείνος εξαπολύει εναντίον των μέσων ενημέρωσης.

«Δεν είμαστε εδώ γιατί απαραιτήτως μας άρεσε ο Index, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου διακυβεύεται η πρόσβαση στην πληροφορία», δήλωσε ένας από το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών που ξεκίνησε την πορεία από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Index.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή