Τσιόδρας: Συνεχίζεται η αιμοκάθαρση στην «Ταξιάρχαι» - Τι γνωρίζουμε για κρούσματα και θανάτους στις δύο κλινικές

Νέα επίσκεψη Τσιόδρα στην κλινική στο Περιστέρι ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση. Στο ΝΙΜΤΣ μεταφέρονται έξι νεφροπαθείς θετικοί στον ιό.
EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ιχνηλάτηση στις δύο ιδιωτικές κλινικές υγείας σε Περιστέρι και Ελληνικό, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού ενώ στην πρώτη περίπτωση καταγράφηκαν και θάνατοι, αναμένεται να δώσεις τις απαντήσεις για την διασπορά και την έκταση της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας. Παράλληλα έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι πήγε σήμερα και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έξι νεφροπαθείς από την κλινική που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μεταφέρονται στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Ωστόσο, όσοι βρέθηκαν αρνητικοί θα συνεχίσουν την αιμοκάθαρση στην κλινική στο Περιστέρι, θα λαμβάνουν ειδική αγωγή και θα ελέγχονται για τις επόμενες 7 ημέρες.

Οι θάνατοι και τα κρούσματα

Μέχρι στιγμής, στην κλινική στο Περιστέρι, από τους 226 ασθενείς και εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι οι 37 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, εκ των οποίων οι τρεις κατέληξαν, οι 17 είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους και οι υπόλοιποι 17 είναι ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές υγείας.

Οι ασθενείς που δεν είναι θετικοί στον ιό παρακολουθούνται και έχουν λάβει χημειοπροφύλαξημ, ενώ θα συνεχίσουν τις αιμοκαθάρσεις τους στην εν λόγω κλινική. «Είναι σημαντική επιδημία σε ένα χώρο αυξημένου κινδύνου. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, είμαστε κοντά τους για να σταματήσει το κακό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η δομή στεγανοποιήθηκε και έχει τοποθετηθεί επιστημονικός και διοικητικός υπεύθυνος.

Στη δομή στα νότια προάστια, και συγκεκριμένα στο Ελληνικό, με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

EUROKINISSI./ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να «είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν»

Εισαγγελική παρέμβαση

Μετά από αυτή την τραγική εξέλιξη, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στο Ελληνικό, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου 4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Τι απαντά ο διευθυντής της κλινικής «Ταξιάρχαι»

Ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής «Ταξιάρχαι», Αλέξανδρος Κοκκινάκης, είπε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι στην κλινική λαμβάνονται όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, ενώ διευκρίνισε πως οι μονάδες τεχνητού νεφρού είναι δύο και αυτή στην οποία κατεγράφη το κρούσμα, όπως και άλλοι χώροι της κλινικής, παραμένουν σήμερα κλειστοί.

Η μονάδα που παραμένει ανοιχτή «δεν είχε απολύτως κανένα κρούσμα» επεσήμανε. Σε ερώτηση για το εάν ελέγχονται οι ασθενείς που εισέρχονται στην κλινική, ο κ. Κοκκινάκης είπε ότι από τις 07:00 το πρωί γίνονται θερμομετρήσεις στην είσοδο της κλινικής.

Σε παρατήρηση του ρεπόρτερ ότι νωρίς το πρωί εισήλθαν περίπου 10 ηλικιωμένοι χωρίς να ελεγχθούν, ο κ. Κοκκινάκης απάντησε ότι όσοι εισήλθαν από τις 06:00 έως και τις 07:00 ελέγχθησαν στην είσοδο της μονάδας στον πρώτο όροφο. Επανέλαβε δε ότι από τις 22 Μαρτίου τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Δημοφιλή