ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/04/2020 18:06 EEST | Updated 23/04/2020 20:19 EEST

Στους 125 οι νεκροί. 55 νέα κρούσματα, τα περισσότερα σε υγειονομικές δομές. Τσιόδρας: Δεν χαλαρώνουμε

Στα 2.463 τα κρούσματα συνολικά.

Eurokinissi
.

Στους 125 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη χώρα, μετά από 4 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό. 

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως εντοπίστηκαν 55 νέα κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων σε υγειονομικές δομές. Στο σύνολό τους τα κρούσματα ανέρχονται στα 2.463. Οι διασωληνωμένοι είναι 52, ενώ 57 άτομα έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως πρέπει να συνεχιστεί η επαγρύπνηση και να μη χαλαρώνουμε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη χρήση της μάσκας για σκοπούς προστασίας/ αποφυγής μετάδοσης του ιού από τον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας πως η χρήση της δεν αναιρεί το απαραίτητο μέτρο της αποφυγής αγγίγματος σε μύτη, μάτια κ.α. Όπως είπε, η αρμόδια επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, και θα υπάρξει ειδική επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να μην γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. 

Όπως διευκρίνισε, θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα ωστόσο συμπλήρωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο (μύτη και στόμα), να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει, και να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνεια της μάσκας που μολύνεται πολύ εύκολα. Αν είναι μάσκα μιας χρήσης πρέπει να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο, ενώ αν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά μπορούμε με σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.

«Στεναχωριέμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσους προσέχουν», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «όλα τα δεδομένα σε αυτήν τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας».

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία σε σχέση με δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας στα νότια και δυτικά προάστια.

Ειδικότερα, στην δομή στα νότια προάστια, με 300 τρόφιμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

Σχετικά με την δομή υγείας στα Δυτικά προάστια, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν προκύψει 28 θετικά κρούσματα, 13 αφορούσαν ασθενείς, 11 εργαζομένους και 4 αφορούσαν κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στην ΓΓΠΠ. Απομένουν 45 δείγματα να ληφθούν ακόμη και η διαδικασία ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε, ότι η δομή στεγανοποιήθηκε, έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος επιστημονικός και υπεύθυνος διοικητικός. Ο υφυπουργός είπε ότι «οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών». Πρέπει, πρόσθεσε να «είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν». Κάλεσε όλους όσους εργάζονται σε δομές υγείας να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο.

Όπως πρόσθεσε, η αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση των μέτρων έχει αρχίσει, ωστόσο μέχρι τότε τα μέτρα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται.  Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, ανακοίνωσε, προσθέτοντας πως η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.

Ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε ότι ένα τμήμα του οικισμού και ειδικότερα οι περιοχές που ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα θα συνεχίσουν να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απριλίου. Ενημέρωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται την Παρασκευή η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου.

Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων και υπενθύμισε ότι αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας.

Σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας είπε ότι και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά και σημείωσε ότι η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.

Διαπίστωσε ότι η νόσος βεβαίως και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά δεν εξαλείφθηκε και τόνισε: «Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας μας και σήμερα έχουμε μια μεγάλη εμπειρία πλέον πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post