ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/07/2018 07:21 EEST | Updated 19/07/2018 11:32 EEST

Συνάντηση Ζάεφ με πολιτικούς αρχηγούς της πΓΔΜ. Βασικό θέμα η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα

Αποχώρησε από την σύσκεψη ο πρόεδρος του VMRO -DPMNE

Ognen Teofilovski / Reuters

Διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο αρχηγών, με την παρουσία ενός βουλευτή από κάθε κόμμα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στα Σκόπια σχετικά με τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν προς υλοποίηση των όρων των συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως ήταν αναμενόμενο πάντως από την συνάντηση τελικά αποχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του κόμματος VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την πιο πιθανή διατύπωση διατύπωση του ερωτήματος που θα τεθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με οποία θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο της πΓΔΜ, στόχος του Πρωθυπουργού είναι όλες οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος να έχουν ολοκληρωθεί άμεασα ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μετά τη συνάντηση δήλωσε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της συνάντησης, τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε την συμπεριφορά του Μίτσκοσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της πΓΔΜ.

Ανακοίνωσε πως σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία ο Μίτσκοσκι, όπως είπε, θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει εάν είναι υπέρ της ένταξης τη χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)