Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά στη Μόσχα: Ουδείς δικαιούται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές μας υποθέσεις

Eurokinissi

Απάντηση στις δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα σχετικά με την απέλαση των ρώσων διπλωματών έσπευσε να δώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου που η ίδια παραχώρησε.

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα είχε τονίσει πως η απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα θα έχει συνέπειες, λέγοντας ειδικότερα πως «Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει πως ανάλογες ενέργειες δεν μένουν ατιμώρητες και δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνη. Οι έλληνες αξιωματούχοι θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με τους ρώσους συνεργάτες τους και να μην προβούν σε επιθετικές κινήσεις που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη».

Η ίδια μίλησε για βρώμικες προβοκάτσιες από πλευράς της Αθήνας, ενώ τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης παράλογες τις δηλώσεις ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.