ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/07/2018 15:08 EEST | Updated 16/07/2018 15:37 EEST

Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες πλήρωσαν για να υποκινήσουν βία στην ΠΓΔΜ

Simon Dawson / Reuters

Η κυβέρνησή του έχει λάβει πολλαπλές αναφορές πως «Έλληνες επιχειρηματίες», οι οποίοι πρόσκεινται θετικά απέναντι στη Ρωσία, έχουν πληρώσει σε Σκοπιανούς ποσά που κυμαίνονταν από 13.000 δολάρια μέχρι 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν πράξεις βίας» εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, για τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, στο BuzzFeed News.

Ο Ζάεφ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξή του στα Σκόπια, έχοντας επιστρέψει από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, όπου η χώρα του έλαβε επίσημα την πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κατά τη σύνοδο είπε πως ζήτησε προσωπικά βοήθεια για το δημοψήφισμα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, που συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να κατονομάσει αυτούς που ήταν πίσω από τις πληρωμές, λέγοντας ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα και τονίζοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα, δεδομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο είπε πως η αστυνομία έμαθε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση άτομα που συμμετείχαν σε βίαιες διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή τον Ιούνιο.

Οι δηλώσεις Ζάεφ λαμβάνουν χώρα μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, που κατηγορήθηκαν για απόπειρες αύξησης της ρωσικής επιρροής και υποδαύλισης (μέσω, μεταξύ άλλων, και δωροδοκιών) αντιδράσεων στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, και επίσης άλλοι από τη Μόσχα, δεν κρύβουν πως είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ...κάποιοι από αυτούς συνδέονται με τα ΜΜΕ, κάποιοι...ενθαρρύνουν τους νέους να διαμαρτύρονται μπροστά από τη Βουλή, να επιτίθενται σε αστυνομικούς...είναι πολύ προφανές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, είπε στο BuzzFeed News ότι δεν είχε πληροφόρηση για φερόμενες πληρωμές σε Σκοπιανούς, αλλά σημείωσε ότι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν λάβει αναφορές πριν λίγα χρόνια πως υπάρχει ένα δίκτυο «από κάποιες άλλες χώρες που θέλουν να έχουν επιρροή, ή τοπικές αρχές, ή ακόμα και την κεντρική κυβέρνηση».

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στη Ρωσία ως προς την υπεράσπιση της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι είναι «καλό μήνυμα» για αυτόν και τους Σκοπιανούς πως η Ελλάδα, παρά τις αντιδράσεις, φαίνεται να «νοιάζεται για τη συμφωνία».

«Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπλοκάρουμε ανάρμοστες δραστηριότητες εδώ» είπε σχετικά.