ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/07/2018 17:01 EEST | Updated 13/07/2018 19:58 EEST

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα

Christian Hartmann / Reuters

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, σχετικά με το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

«Φαίνεται πως η Ουάσινγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε αυτές τις ενέργειες σε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βρίσκεται πίσω από αυτή την αντιρωσική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, που είχε προγραμματιστεί να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή.

«Θεωρούμε αυτή την ενέργεια εντελώς παράλογη, χωρίς επιβεβαίωση των γεγονότων από την ελληνική πλευρά, κάτι που είναι αντίθετο στη φύση των διμερών μας σχέσεων και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Απάντηση από ελληνικές διπλωματικές πηγές

«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» τόνισαν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας πως «οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ανακοίνωσε την απέλαση και απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα Ρώσων διπλωματών για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, μεταξύ των οποίων απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει τη στήριξή του στην Ελλάδα για το θέμα, με τη Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να δηλώνει πως «στηρίζουμε την Ελλάδα ως προς την υπεράσπιση της κυριαρχίας της. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά.

Από πλευράς της η Ρωσία έχει υποσχεθεί «συμμετρική« απάντηση, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει πως «σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις». Επίσης, την Πέμπτη το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως «παγώνουν» οι σχεδιασμοί για την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, που προγραμματιζόταν για το φθινόπωρο.