ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/07/2018 19:15 EEST | Updated 18/07/2018 19:17 EEST

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα

Artyom Geodakyan via Getty Images

Το γεγονός πως η απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα θα έχει συνέπειες ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το Sputnik International.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει πως ανάλογες ενέργειες δεν μένουν ατιμώρητες και δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνη. Οι έλληνες αξιωματούχοι θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με τους ρώσους συνεργάτες τους και να μην προβούν σε επιθετικές κινήσεις που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η ίδια μίλησε για βρώμικες προβοκάτσιες από πλευράς της Αθήνας, ενώ τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης παράλογες τις δηλώσεις ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενη στη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, η Μ. Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «είμαστε μπερδεμένοι από τη δήλωση ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν αντι — κυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του. Αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι αβάσιμων κατηγοριών κατά της Μόσχας. Όλα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για έναν στόχο — την πυροδότηση της αντι — ρωσικής υστερίας. Είναι φανερό ότι για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τίποτα δεν θα παρουσιαστεί επίσης, αλλιώς θα είχαν ήδη εμφανιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα δημοσίευμα της Καθημερινής αποκάλυπτε την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Πρόσφατα στο μεταξύ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σχετικά με το θέμα πως η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η Δύση σχηματίζει μία πολιτική απέναντι στη Ρωσία στη βάση του αναπόδεικτου «πολύ πιθανού» και του «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση», πολιτική που έχουν υποδείξει Ουάσινγκτον και Λονδίνο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα περί παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ και την υπόθεση Σκριπάλ.

Sponsored Post