Qatargate: Διευρύνεται η έρευνα για τους χρηματισμούς, τι λέει το Κατάρ. Συνεδριάζει το Ε.Κ, για την Καϊλή

La Repubblica: Σφραγιστήκαν γραφεία ιταλών αξιωματούχων που φέρονται να συνδέονται με τον Παντσέρι, πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, ή με άλλους ευρωβουλευτές.
Yiorgos Karahalis via Reuters

Τρέχουν οι εξελίξεις σε Βέλγιο αλλά και σε Ελλάδα για την υπόθεση διαφθοράς Qatargate που κλονίζει τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Πιθανότατα έως την Τετάρτη θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την τύχη των τεσσάρων συλληφθέντωνενώ η έρευνα διευρύνεται συνεχώς καθώς υπάρχουν πληροφορίες για σφράγισμα γραφείων ιταλών αξιωματούχων αλλά και για κατ’οίκον έρευνες σε σπίτια και άλλων ευρωβολυετών.

Οι συλληφθέντες στο πλαίσιο της επιχείρησης ”Καθαρά Χέρια” κατηγορούνται για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέχρι το βράδυ (Δευτέρα) η Πρόεδρος , Ρομπέρτα Μέτσολα θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τους Προέδρους των επτά πολιτικών ομάδων και Τρίτη πρωί θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί, κατόπιν ψηφοφορίας η πρότασης για έκπτωση της ευρωβουλετού από το αξίωμα της αντιπρόεδρου. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/5 -που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες- και γίνεται η σχετική πρόταση στην Ολομέλεια του Ε.Κ που αποφαίνεται με πλειοψηφία των 2/3.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της ταξιδιωτικής βίζας.

Ο βελγικός Τύπος για τους συλληφθέντες

Η Καϊλή σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ όπως L’ Echo και Le Soir φέρεται να έχει συλληφθεί και να να κρατείται προς το παρόν στις φυλακές του Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες ενώ αναφέρουν επίσης πως στο σπίτι της βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά κάτι που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφόρω.

Αλλά τρία άτομα φέρονται να έχουν συλληφθεί επίσης.

Ο ένας είναι ο πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση ενώ επίσης υπό κατ′ οίκον περιορισμό έχουν τεθεί η σύζυγος και η κόρη του στην Ιταλία που φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες. Η δε εφημερίδα La Stampa αναφέρει πως η οικογένειαφέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Φέρεται να συνελήφθη επίσης ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και στενός συνεργάτης του Παντσέρι όπως και ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, και ο οποίος παραμένει επίσης στη φυλακή.

Άλλα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Πρόκειται, πάντα σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, για τον πατέρα της Εύας Καϊλή, που φέρεται να εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Διευρύνονται οι έρευνες

Επίσης, έρευνα διεξήχθη και σε οικία δεύτερου ευρωβουλευτή το βράδυ του Σαββάτου και συγκεκριμένα και σε αυτό του Βέλγου σοσιαλιστή ιταλικής καταγωγής Μαρκ Ταραμπέλα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά.

Η δε ιταλική εφημερίδα La Republica αναφέρει, πως έχουν ”σφραγιστεί” από τις αρχές τα γραφεία τεσσάρων Ιταλών στο Ευρωκοινοβουλιο και συγκεκριμένα: της Φεντερίκα Γκαρμπανάτι (βοηθός της ευρωβουλευτού Αλεσάντρα Μορέττι που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Παντσέρι), του Τζουζέπε Μερόνι (επίσης πρώην συνεργάτη του Παντσέρι, που τώρα εργάζεται για την Λάρα Κόμι, που έχει εκλεγεί με το: Forza Italia.), της Ντονατέλλα Ροστάνο (πρώην συνεργάτης του Παντσέρι και μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ που έχει ιδρύσει ενώ τώρα συνεργάζεται με την ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα στην οικία της οποίας επίσης έγινε έρευνα) και Νταβίντε Ζότζια (πρώην βουλευτής της Αριστεράς, το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Μερόνι με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες).

Αρνείται τα πάντα το Κατάρ

Το δε Κατάρ, σε μια πρώτη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση αν και αυτό που ερευνάται είναι ο χρηματισμός από αυτό με χρηματικά ποσά ή ακριβά δώρα, ατόμων με επιρροή στις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι ”το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη” και τονίζει πως το κράτος ”λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς”.

Πηγές: EΡΤ, L’ Echo, Le Soir

Δημοφιλή