Διαδηλώσεις, συνωστισμός και μποτιλιάρισμα-ρεκόρ στη Γαλλία πριν το lockdown

Οι νέοι περιορισμοί είναι πια γεγονός. Πού πήγαιναν όλοι αυτοί οι πολίτες το βράδυ της Πέμπτης;
Anadolu Agency via Getty Images

H κίνηση γύρω από το Παρίσι άγγιξε επίπεδα ρεκόρ λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του νέου εθνικού lockdown που έχει πλέον επιβληθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, στην περιοχή Ile-de-France, οι ουρές των οχημάτων έφτασαν τα 700 χλμ.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε μια προσπάθεια της χώρας να περιορίσει τα κρούσματα του κορονοϊού που αυξάνονται συστηματικά.

Οι Γάλλοι πολίτες θα μείνουν στα σπίτια τους και θα βγαίνουν μόνο για να επισκέπτονται ιατρούς ή να πηγαίνουν στην εργασία τους – όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν μέσω του υπολογιστή τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι η χώρα κινδυνεύει «από ένα δεύτερο κύμα που αναμφίβολα θα είναι πιο δύσκολο από το πρώτο».

Υπενθυμίζεται ότι οι ημερήσιοι θάνατοι από Covid-19 στη Γαλλία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Την Πέμπτη, οι Αρχές κατέγραψαν 47.637 νέες περιπτώσεις και 250 θανάτους.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πολλοί Παριζιάνοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και τα διαμερίσματα τους, για να περάσουν το διάστημα του lockdown στην ύπαιθρο.

Η Άννα, που είναι 24 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro, πως έφυγε από το σπίτι της προκειμένου να πάει στο εξοχικό της οικογένειάς της στη βόρεια Γαλλία. Είπε ότι το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε ήταν δύσκολο ψυχολογικά και πως στην επαρχία «ο αέρας είναι καθαρότερος, αναπνέουμε και αισθανόμαστε ελεύθεροι».

Πολύ πιο έντονη ήταν η κίνηση και στους δρόμους γύρω από άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Λυών και η Μπορντώ, λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει και στην πράξη το lockdown.

To κυκλοφοριακό κομφούζιο θυμίζει την αστική έξοδο που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Την εποχή εκείνη πολλοί κάτοικοι της γαλλικής επαρχίας κατηγόρησαν τους Παριζιάνους πως έφυγαν από την πρωτεύουσα, θέτοντας σε κίνδυνο τους πάντες.

«Ζητάμε από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους και από τους Παριζιάνους να μείνουν στο Παρίσι. Μπορείτε να καταλάβετε καλά ότι εάν 4.000 άτομα από το Παρίσι πάνε σε άλλες περιοχές και το 1/3 από αυτούς μολύνονται χωρίς να το γνωρίζουν, προφανώς η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει γρήγορα», έγραψε ένας αρθρογράφος της εφημερίδας, Sud Ouest.

Αυτή τη φορά, αξιωματούχοι δηλώνουν καθημερινά ότι ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στους δρόμους ο κόσμος εναντίον του lockdown

Μια ημέρα πριν την εφαρμογή του δεύτερου εθνικού lockdown, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που επιβάλλονται.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση που χαρακτήρισε παράνομη, ενώ σε διάφορα σημεία επικράτησε ένταση.

Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

(Με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Δημοφιλή