Ρωσία: Αναστέλλει τις μεταφορές LNG από λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των επιθέσεων με drones

Οι αποστολές φορτίων από το λιμάνι Ταμάν αντιπροσωπεύυν το 7,5% των συνολικών εξαγωγών υγραερίου της Ρωσίας.
via Associated Press

Η Ρωσία αναστέλει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το λιμάνι Ταμάν της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας των επιθέσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα με drones.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία με στόχο τη Μόσχα, διυλιστήρια πετρελαίου στη νότια Ρωσία και μια αποθήκη καυσίμων κοντά στη γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία.

Η Ρωσία θεωρεί υπεύθυνη της Ουκρανία για τις επιθέσεις αν και το Κίεβο το αρνείται.

Ωστόσο, μεταφορικές εταιρείες στη Ρωσία και το Καζακστάν, έχουν ήδη περιορίσει τις αποστολές φορτίων προς και από το Ταμάν, από το οποίο περνά περίπου το 7,5% των συνολικών εξαγωγών υγραερίου της Ρωσίας.

Το Reuters υποστηρίζει, ότι θα ανασταλούν όλες οι μεταφορές υγραερίου, όπως προπάνιο και βουτάνιο, λόγω της εκρηκτικής φύσης του καυσίμου, από το λιμάνι αν και δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με τα αποθέματα που υπάρχουν ήδη στις αποθήκες.

Η Tamanneftegaz, η εταιρεία εκμετάλλευσης της μεταφόρτωσης του λιμανιού, η οποία διαχειρίζεται και το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι ανησυχίες για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικές υποδομές είναι μια ακόμη ένδειξη του πως η σύγκρουση στην Ουκρανία επηρεάζει τον ενεργειακό εφοδιασμό και πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω της οποίας η Ρωσία στέλνει καύσιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Το υγραέριο χρησιμοποιείται κυρίως ως καύσιμο για αυτοκίνητα, θέρμανση και για την παραγωγή άλλων πετροχημικών.

Δύο από τις πηγές δήλωσαν στο Reuters, ότι οι εργασίες μεταφόρτωσης αερίου στο λιμάνι Ταμάν, το οποίο έχει χωρητικότητα 20 εκατομμυρίων τόνων φορτίων ετησίως, θα σταματήσει επ′ αόριστον.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι σιδηροδρομικές μεταφορές υγραερίου από και προς το λιμάνι Ταμάν από προμηθευτές στη Ρωσία και το Καζακστάν ανήλθαν σε 192.000 τόνους το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ενώ πέρυσι μεταφέρθηκαν 328.000 τόνους ρωσικού και καζάκικου υγραερίου.

Οι εναλλακτικές οδοί μεταφοράς που μελετά η Ρωσία για τις εξαγωγές καυσίμων είναι μέσω της Πολωνίας και της Κίνας.

Πηγή: Reuters