Ρωσία: Άρση της απαγόρευσης θαλάσσιων εξαγωγών στο ντίζελ - Τι θα αλλάξει στην παγκόσμια αγορά

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου ντίζελ στον κόσμο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις στην εσωτερική της αγορά με τις τιμές στην αντλλία να είναι στα ύψη.
picture alliance via Getty Images

Την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών πετρελαίου ντίζελ μέσω θαλάσσιων μεταφορών, που είχε επιβληθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Μόσχα η οποία ωστόσο διατηρεί τους περιορισμούς για τις εξαγωγές βενζίνης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρωσικές εξαγωγές ντίζελ ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, τα τρία τέταρτων των οποίων μεταφέρονταν μέσω αγωγών στα λιμάνια, ενώ οι εξαγωγές βενζίνης έφτασαν τα 4,8 εκατομμύρια τόνους το ίδιο διάστημα με τη Ρωσία να διατηρεί θέση ισχύος στην παγκόσμια αγορά.

Η κυβέρνηση Πούτιν άρει μεν τους περιορισμούς, (είχε υποσχεθεί οτι θα ήταν προσωρινοί) αλλά επιτρέπει την εξαγωγή μόνο του 50% της παραγωγής ντίζελ καθώς το υπόλοιπο το κρατά για την εγχώρια αγορά, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, τον κορυφαίο θαλάσσιο εξαγωγέα καυσίμου στον κόσμο, και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το καρτέλ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, έχουν οδήγησαν το ανεξέλεγκτο ράλι τιμών και στο πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες.

Τεράστια η έλλειψη καυσίμων στην ρωσική αγορά

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα, η Ρωσία μετατόπισε τις εξαγωγές ντίζελ και άλλων καυσίμων προ τη Βραζιλία, την Τουρκία, τις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής και στα κράτη του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, τα οποία έχουν τα δικά τους μεγάλα διυλιστήρια, αλλά επανεξάγουν τα καύσιμα.

Παρότι η Ρωσία, παράγει τεράστιες ποσότητες καυσίμων αντιμετωπίζει ελλείψεις στο εσωτερικό της με αποτέλεσμα οι αγροτικές περιοχές να πλήττονται περισσότερο και οι τιμές να φτάνουν στα ύψη.

Από τότε που επιβλήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών, οι τιμές χονδρικής του ντίζελ στο ρωσικό χρηματιστήριο μειώθηκαν κατά 21% και οι τιμές της βενζίνης κατά 10%, όμως οι μειώσεις αυτές δεν έχουν περάσει στις αντλίες με το Ρώσο αντιπρόεδρο Αλεξάντερ Νόβακ, να υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είχε αρχίσει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) δήλωσε την Πέμπτη ότι έστειλε οδηγίες στις εταιρείες πετρελαίου για να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αυξάνει τους δασμούς στις εξαγωγές καυσίμων στα 50.000 ρούβλια (495,63 δολάρια) ανά τόνο από 20.000 ρούβλια και επαναφέρει τις επιδοτήσεις ή τις πληρωμές απόσβεσης για τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου από την 1η Οκτωβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η άρση της απαγόρευσης των θαλάσσιων εξαγωγών ρωσικού ντίζελ θα συμβάλει στην εξομάλυνση της αγοράς πετρελαίου συνολικά μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές του που κυμαίνονται στα 85 δολάρια το βαρέλι, απομακρύνοντας τον κίνδυνο των 100 δολαρίων.

Πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Δημοφιλή