Ρωσία: Σπάνε ρεκόρ οι εξαγωγές ντίζελ παρά τις κυρώσεις της Δύσης - Ποιες αγορές «άνοιξαν»

Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός και τον Απρίλιο θα είναι οι υψηλότερες εξαγωγές της Ρωσίας από τις αρχές του 2016.
picture alliance via Getty Images

Οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα δεν έχουν πλήξει τις ρωσικές εξαγωγές ντίζελ οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες και τον Μάρτιο με την Τουρκία, να είναι από τις πρώτες χώρες που έχει αυξήσει τις εισαγωγές της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Μόσχα κατάφερε πολύ νωρίς να βρει τις λεγόμενες εναλλακτικές αγορές που επεκτείνονται εκτός από την Κίνα και την Ινδία, σε Μαρόκο, Βραζιλία, Τυνησία, ακόμη και Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποστολές ντίζελ εκτός Ρωσίας τις πρώτες 19 ημέρες του Μαρτίου ανήλθαν σε περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd ενώ οι ποσότητες που δεν πωλούνται, φυλάσσονται σε τεράστιες πλωτές αποθήκες

Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, και τον Απρίλιο θα είναι οι υψηλότερες εξαγωγές της Ρωσίας από τις αρχές του 2016.

Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο, ότι η «η έκρηξη στις αποστολές μπορεί να μην διαρκέσει. Τα σχέδια φόρτωσης για βασικά ρωσικά λιμάνια δείχνουν πτώση τον Απρίλιο σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα του Μαρτίου».

Η κίνηση στα ρωσικά διυλιστήρια πάντως παραμένει υψηλή και τον Μάρτιο, γεγονός που επέτρεψε την αύξηση της παραγωγή ντίζελ», δήλωσε ο Μάικ Τουρουκαλόβ, ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαϊκών προϊόντων με έδρα τις ΗΠΑ.

«Οι ρωσικές εταιρείες πάντως εμφανίζονται βέβαιοι ότι μπορούν να πουλήσουν πετρέλαιο και παράγωγά του σε ξένους αγοραστές καθώς οι εκπτώσεις που προσφέρουν είναι αρκετά μεγάλες και υπάρχουν νέες αγορές για το καύσιμο» καταλήγει ο Τουρουκαλόβ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα