Ρωσία: Φρουρός σε γκαλερί έβαψε «μάτια» σε πίνακα ζωγραφικής

Ηθελε να «σκοτώσει» την ώρα του. Τώρα κινδυνεύει με φυλάκιση.
The Art Newspaper Russia

Μια γκαλερί στη Ρωσία κατηγορεί έναν από τους φρουρούς ασφαλείας της ότι βανδάλισε έναν αβάν-γκάρντ πίνακα που είχε δανειστεί από το κορυφαίο αποθετήριο τέχνης της χώρας, ζωγραφίζοντας μάτια στα - εσκεμμένα χωρίς χαρακτηριστικά - πρόσωπα του έργου τέχνης.

Το Κέντρο Γέλτσιν στην Αικατερινούπολη ανέφερε ότι ο βανδαλισμός του πίνακα «Τρεις Φιγούρες» της Αννας Λεπόρσκαγια συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου. Ο ύποπτος ένοχος για αυτή την απαράδεκτη πράξη εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία που παρείχε ασφάλεια στη γκαλερί.

Ο πίνακας, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, δείχνει τρία κορμιά με κεφάλια και μαλλιά αλλά χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου. Ο βάνδαλος ζωγράφισε μάτια σε δύο από αυτές τις φιγούρες με ένα στυλό.

The Art Newspaper Russia

Το Κέντρο Γέλτσιν είπε ότι ο πίνακας έχει σταλεί για αποκατάσταση στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, στην οποία ανήκει.

Ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος RBK ανέφερε ότι έχει ανοίξει ποινική υπόθεση με κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τριών μηνών. Το έργο τέχνης φέρεται να ήταν ασφαλισμένο για 74,9 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 873.000 ευρώ).

Η Λεπόρσκαγια, η ο οποία έζησε από το 1900 έως το 1982, ήταν μαθήτρια του Καζιμίρ Μαλέβιτς, ενός σημαντικού Ρώσου καλλιτέχνη, πρωτοπόρου της γεωμετρικής αφηρημένης τέχνης, γνωστότερου για τον εμβληματικό πίνακα «Black Square» του 1915.

Δημοφιλή