Ρωσικό «τείχος» με βυθισμένα πλοία για να προστατευτεί η γέφυρα της Κριμαίας

Τι έδειξε έρευνα του Sky News.
ALEXEY PAVLISHAK via Reuters

Η Ρωσία φέρεται να έχει βυθίσει πλοία κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας προκειμένου να δημιουργήσει ένα «τείχος» ώστε να την προστατεύσει από ουκρανικά μη επανδρωμένα ταχύπλοα.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη στρατηγική «δύο αιώνων»- και δορυφορικές εικόνες που εξέτασε το Sky News δείχνουν έξι σκοτεινά αντικείμενα σε σειρά να εμφανίζονται σε μια περίοδο επτά ημερών κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας, γνωστή και ως γέφυρα του Κερτς.

Η γέφυρα αυτή συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με τη χερσόνησο της Κριμαίας και έχει δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις κατά τον πόλεμο. Η ουκρανική υπηρεσία GUR υποστήριξε πως η Ρωσία σχεδίαζε να «βυθίσει τουλάχιστον έξι σκάφη» κοντά στη γέφυρα για να δημιουργήσει μια «προστατευτική γραμμή» μπροστά της.

Η GUR είπε επίσης πως η Ρωσία σκόπευε να βάλει φράγματα μεταξύ των βυθισμένων φέρι -μποτ για να προστατέψει τη γέφυρα από «ζημιές».

Σε δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs PBC στις 19 Αυγούστου δεν φαίνονται αντικείμενα στα ύδατα νότια της γέφυρας, μας εμφανίζονται δύο σκάφη στις 21 Αυγούστου. Δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου, φαίνεται άλλο ένα σκάφος στην επιφάνεια του νερού. Ως τις 26 Αυγούστου έξι αντικείμενα εμφανίζονται σε πιο σκούρο χρώμα, μήκους περίπου τριάντα μέτρων, στις ίδιες θέσεις. Ειδικοί θεωρούν πως αυτό μπορεί να σημαίνει πως βυθίστηκαν και βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, αμυντικός αναλυτής, είπε ότι η χρήση «block ships»- σκαφών που έχουν βυθιστεί σε στρατηγικής σημασίας σημεία για να σχηματίσουν φράγμα- αποτελεί μια «παλιά απάντηση σε μια νέα απειλή»- αυτή των ουκρανικών θαλάσσιων drones.

«Είναι μια μεγάλη περιοχή, οπότε θα έπρεπε να έχεις μιας σειρά από σκάφη και μετά κάποιου είδους φράγμα ανάμεσά τους, θα μπορούσαν να είναι αλυσίδες ή ατσάλινα δίχτυα, για να εμποδίζεται να περάσει οτιδήποτε» είπε σχετικά.

Υπογράμμισε πως «οι Ουκρανοί έχουν αναπτύξει μια έξυπνη νέα τεχνολογία και η Ρωσία απαντά με μια στρατηγική 200 ετών, βουλιάζοντας σκάφη μπροστά»- ωστόσο είπε πως η εν λόγω στρατηγική είναι πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψει η Ρωσία επιθέσεις θαλάσσιων drones.

Δημοφιλή