Σε "ισχυρές εκρήξεις" αποδίδει η αρχική έρευνα της Δανίας τις διαρροές στους αγωγούς Nord Srtream

Bίντεο και οι φωτογραφίες με υποθαλάσσιες καταγραφές από την Blueye Robotics. Σουηδική εφημερίδα αναφέρεται πως ένα τμήμα μήκους 50 μ. λείπει από τον Nord Stream 1.
|
Δανέζικο πλοίο του Π.Ν στο σημείο της διαρροής (30 Σεπτεμβρίου 2022)
Δανέζικο πλοίο του Π.Ν στο σημείο της διαρροής (30 Σεπτεμβρίου 2022)
DANISH DEFENCE COMMAND via via REUTERS

Μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream (1 και 2) στην ΑΟΖ της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα, καταλήγει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της αστυνομίας της Κοπεγχάγης.

Περαιτέρω έρευνες για τους δυο αγωγούς θα διεξαχθούν από κοινού από την αστυνομία και την Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών της χώρας.

Ηγέτες της Δύσης έχουν χαρακτηρίσει τις ζημίες ως πράξη δολιοφθοράς και η Ρωσία προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στη Δύση, σχολιάζοντας πως μόνη κερδισμένη είναι η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Τα ευρήματα της Δανίας φάνηκαν να είναι παρόμοια με εκείνα των Σουηδών εισαγγελέων, οι οποίοι ανέφεραν ότι δύο άλλες διαρροές στους αγωγούς φαίνεται να είχαν επίσης προκληθεί από εκρήξεις και ότι η υπόθεση διερευνάται υπό το πρίσμα της διάπραξης μείζονος δολιοφθοράς.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και αποτελούν αιτία σύγκρουσης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ σε σημερινό δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Expressen αναφέρεται πως ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1 στο βυθό της Βαλτικής, αφού η εφημερίδα βιντεοσκόπησε τη ζημιά.

To μέγεθος της ζημιάς κατέγραψε σε βίντεο και φωτογραφίες η Blueyerobotics.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ότι οι εικόνες που δημοσιεύονται από την εφημερίδα είναι του Nord Stream 1.

Οι σεισμολόγοι στη Δανία είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι είχαν καταγράψει δονήσεις στην περιοχή των διαρροών μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ότι τα ”σήματα” δεν έμοιαζαν με αυτά από σεισμούς.

Η αστυνομία της Δανίας δεν μπόρεσε να πει πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η αστυνομία της Δανίας δεν αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, και δεν διευκρινίζει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργήσει η διεθνής συνεργασία π.χ. με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», δήλωσε η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα