Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας: Εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα και διαρροή αερίου από τον Nord Stream

Η Σουηδία λέει ευθέως ότι η έρευνα για τις διαρροές στους δύο αγωγούς ενισχύει την υποψία για «χονδροειδή δολιοφθορά».
|
0422WD-UKRAINE-CRISIS_NORDSTREAM_FILE_O_
0422WD-UKRAINE-CRISIS_NORDSTREAM_FILE_O_
Swedish Coast Guard

«Υπήρξαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, εντός της σουηδικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου», διαπιστώνει η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε, αφού ολοκλήρωσε την επιτόπια έρευνα στην Βαλτική Θάλασσα όπου εντοπίστηκαν εκτεταμμένες διαρροές φυσικού αερίου από τους δύο αγωγούς.

H επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας

«Η έρευνα στον τόπο του εγκλήματος από την Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλεία για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 έχει πλέον ολοκληρωθεί. Η έρευνα ενίσχυσε τις υποψίες για χονδροειδή δολιοφθορά.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας διενήργησε έρευνα στον τόπο του εγκλήματος, ξεκινώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο, με εξαιρετική υποστήριξη και συνεργασία από τη Σουηδική Ακτοφυλακή, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία.

Η έρευνα έδειξε ότι υπήρξαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, εντός της σουηδικής οικονομικής ζώνης, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Κατά την επιτόπια έρευνα περισυλλέξαμε ορισμένα στοιχεία. Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας λαμβάνει συνεχώς διάφορα μέτρα μετά από αυτά τα γεγονότα. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, το υλικό που κατασχέθηκε θα υποβληθεί σε επεξεργασία και ανάλυση. Η συνεχιζόμενη έρευνα θα δείξει εάν κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος και αργότερα να διωχθεί για αυτό το έγκλημα.

Η έρευνα για τα γεγονότα στους αγωγούς Nord Stream διεξάγεται από τη Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας και διευθύνεται από εισαγγελέα της Μονάδας Εθνικής Ασφάλειας. Καθώς ολοκληρώθηκε η έρευνα στον τόπο του εγκλήματος, ο εισαγγελέας έχει άρει τον κλοιό (απαγόρευση προσέγγισης) γύρω από την περιοχή.

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας αξιολογεί τα περιστατικά στη Βαλτική Θάλασσα ως πολύ σοβαρά και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας να προστατεύσουμε τη Σουηδία και την ασφάλειά της.»

Οι Σουηδοί ερευνητές δεν έδωσαν καμία ένδειξη για το πώς έγιναν οι εκρήξεις ή ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το γραφείο του εισαγγελέα της Σουηδίας είπε ότι η περιοχή δεν είναι πλέον αποκλεισμένη.
Οι αξιωματούχοι αναλύουν στοιχεία που έχουν συλλεχθεί στην τοποθεσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα της χώρας, για να δουν «αν κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ύποπτος και αργότερα να διωχθεί», δήλωσε ο Σουηδός δημόσιος εισαγγελέας Mατς Λούνγκβιστ.

Οι σεισμολόγοι στις 26 Σεπτεμβρίου ανέφεραν εκρήξεις κοντά στις ασυνήθιστες διαρροές αερίου του Nord Stream, οι οποίες βρίσκονται σε διεθνή ύδατα αλλά εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Δανίας και της Σουηδίας.