Reuters: Προσχέδιο από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία για πλαφόν στις τιμές του αερίου

Το προσχέδιο έχει κατατεθεί από ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία.
.
.
KACPER PEMPEL via REUTERS

Ομάδα χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πολωνίας έχουν συντάξει πρόταση προς την ΕΕ για τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» (εύρους τιμών) για το αέριο, σύμφωνα με το Reuters, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός που είναι στα ύψη.

«Ο διάδρομος θα ίσχυε για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν θα περιοριζόταν στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιοριζόταν στη συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου» αναφέρεται στο προσχέδιο της πρότασης, που είδε το Reuters και όπου περιγράφεται ο προτεινόμενος «διάδρομος» τιμών- ένα εύρος που ορίζεται από την τιμή αγοράς και είναι χαμηλότερα από αυτήν.

Το έγγραφο προτείνει να τεθεί ο «διάδρομος» σε ένα επίπεδο που είναι αρκετά ψηλά για να μπορεί και πάλι να λειτουργεί η αγορά αερίου και επιτρέπει επαρκή ευελιξία για να μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να προσελκύουν προμήθειες από ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιμών διεθνείς αγορές αερίου. Αν είναι απαραίτητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι δυνατές συναλλαγές για αέριο σε τιμές εκτός του «διαδρόμου».

«Θα λειτουργούσε ως διακόπτης και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν σημαίνει συμπίεση τιμών σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο» αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ συμπληρώνεται πως θα έπρεπε επίσης να αντιστοιχεί σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν τιμή που ορίζεται βάσει υπαρχουσών benchmarks στις τιμές του αερίου.

Ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα τεθεί πλαφόν στις τιμές του αερίου στην Πράγα. Η ΕΕ και γείτονές της, από τη Βρετανία ως την Τουρκία, συναντιούνται την Πέμπτη για να συζητήσουν ζητήματα ασφαλείας και ενέργειας που ακολουθούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια σπάνια και συμβολική διευρυμένη σύνοδο 44 χωρών- χωρίς τη Ρωσία.

Στην Πράγα συνέρχεται η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, ένα format που αποτελεί «πνευματικό τέκνο» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και φέρνει κοντά τα 27 μέλη της ΕΕ με άλλες 17 χώρες. Κάποιες θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση, ενώ η Βρετανία είναι η μόνη που έχει βγει.

«Όλοι όσοι έχουν συγκεντρωθεί εδώ ξέρουν: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια κατάφωρη παραβίαση της τάξης ειρήνης και ασφαλείας που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη» είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Δεν αποδεχόμαστε πως μέρος μιας γειτονικής χώρας προσαρτάται».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η συνάντηση είναι «ένας τρόπος να ψάξουμε μια νέα τάξη χωρίς τη Ρωσία. Δε σημαίνει πως θέλουμε να αποκλείσουμε τη Ρωσία, μα αυτή η Ρωσία, η Ρωσία του Πούτιν, δεν έχει θέση».

Οι 27 χώρες της ΕΕ θα συναντηθούν μόνες τους την Παρασκευή, με εντάσεις να υπάρχουν γύρω από το πακέτο στήριξης ενέργειας των 200 δισ. ευρώ της Γερμανίας, για το οποίο άλλες χώρες λένε πως βλάπτει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά. Στη συνάντηση οι χώρες της ΕΕ θα εξετάσουν τις διαφορές τους ως προς το πώς θα συγκρατήσουν τις τιμές του αερίου για να μειώσουν τα κόστη της ενέργειας, τα οποία βλάπτουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή