ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 15:31 EET

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχή της Ρωσίας, λόγω εισβολής πολικών αρκούδων

Τα βίντεο των κατοίκων, κόβουν την ανάσα.

HuffPost UK

Μία απομακρυσμένη ρωσική περιοχή της Αρκτικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω μιας ”εισβολής” από περισσότερες από 50 πολικές αρκούδες, περιορίζοντας τους περισσότερους από τους 3.000 κατοίκους στα σπίτια τους, καθώς φοβούνται να βγουν λόγω των πολικών ζώων.

Οι αρχές της Novaya Zemlya ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των 52 αρκούδων που επισκέπτονταν τακτικά τον κύριο οικισμό.

Σε δηλώσεις του στο AFP, ο αναπληρωτής διοικητής Αλεξάντερ Μιναγιέφ ανέφερε ότι ορισμένες αρκούδες εμφανίζουν «επιθετική συμπεριφορά», και ότι έχουν καταγραφεί επιθέσεις πολικών αρκούδων εναντίον ανθρώπων, ενώ σημείωσε ότι πολλές αρκούδες μπαίνουν μέσα σε σπίτια και δημόσια κτήρια.

Όπως είπε: «Υπάρχουν σταθερά έξι έως δέκα αρκούδες μέσα στον οικισμό. Οι άνθρωποι φοβούνται, φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ... οι γονείς φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο».

Αν και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Πόρων αρνήθηκε να εκδώσει άδειες για να επιτραπεί ο πυροβολισμός των πιο επιθετικών αρκούδων,  οι περιφερειακές αρχές του Αρχαγγέλασκ ισχυρίζονται ότι εάν αποτύχουν όλοι οι άλλοι τρόποι, «η θανάτωση των ζώων θα μπορούσε να είναι αναγκαστικό μέτρο».

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι αρκούδες περιπλανιούνται μέσα σε σπίτια, σε αυλές, ακόμα και σε παιδικές χαρές.

Οι Siberian Times αναφέρουν ότι οι σειρήνες, οι πυροβολισμοί στον αέρα και η ανέγερση περιφράξεων απέτυχαν να αποτρέψουν την εισβολή των αρκούδων και πλέον μια ομάδα ειδικών καλείται να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ένας κάτοικος ανέφερε: «Απομακρύνουμε τις αρκούδες με ό,τι εργαλεία που έχουμε. Ο αριθμός τους είναι τώρα μικρότερος από 50, αλλά δεν μπορούμε να τις υπολογίσουμε με ακρίβεια λόγω του καιρού». 

Σύμφωνα με τη WWF, η επιβίωση και η προστασία της πολικής αρκούδας είναι επείγον θέμα και η κατάστασή τους κρίνεται ως ευάλωτη.

όπως λέει η οργάνωση, η κλιματική αλλαγή έχει παίξει ρόλο στην επιβίωση των πολικών αρκούδων: «Η απώλεια των παγόβουνων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση των πολικών αρκούδων. Καθώς η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τις πολικές αρκούδες να περάσουν περισσότερο χρόνο στην ξηρά, έρχονται σε επαφή συχνότερα με τις παράκτιες κοινότητες της Αρκτικής. Δυστυχώς, αυτές οι αλληλεπιδράσεις μερικές φορές τελειώνουν άσχημα τόσο για ανθρώπους όσο και για αρκούδες».