Σειρά παρεμβάσεων για μείωση φόρων και τόνωση επενδύσεων

Οι Θεσμοί επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» σε καμία μείωση φόρου εάν αυτή δεν στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης.
.
.
Santje09 via Getty Images

Τον ανάλογο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση φόρων, αλλά και τον κατάλληλο συνδυασμό ώστε οι επιλογές που θα γίνουν να δώσουν ώθηση στην Ελληνική Οικονομία αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ήδη έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των αιτημάτων από τους φορείς της αγοράς και ταυτόχρονα το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχει η κάθε κίνηση.

Το δυσκολότερο ίσως πριν τις οριστικές αποφάσεις είναι ότι τα αρμόδια στελέχη γνωρίζουν καλά ότι για να μην υπάρξει εμπλοκή από τους Θεσμούς, κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι απόλυτα αιτιολογημένη σχετικά τόσο με το δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί, αλλά κυρίως με τα οφέλη που θα φέρει στην Ελληνική Οικονομία. Άλλωστε οι Θεσμοί επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» σε καμία μείωση φόρου εάν αυτή δεν στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Με αυτά τα δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες δεν θα μειώσουν μόνο το φορολογικό βάρος. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι οι ίδιες παρεμβάσεις να τονώσουν και τις επενδύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σκέψη η μείωση φόρου κατά 30% να συνδεθεί με αντίστοιχες επενδύσεις των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει έκπτωση κάποια επιχείρηση θα πρέπει ένα μέρος αυτής να το επανεπενδύσει για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Σκέψεις υπάρχουν, εφόσον το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση, να επανέλθουν μια σειρά από φορολογικές εκπτώσεις. Για παράδειγμα εξετάζεται η έκπτωση φόρου για τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια, όπως και για την έκπτωση φόρου από την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Η υλοποίηση αυτών των κινήσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την επίτευξη των στόχων, αλλά κυρίως την κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πριν από αυτές βέβαια, αναμένεται να υλοποιηθούν οι μειώσεις φόρων που ήδη έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Οι μειώσεις αυτές αφορούν την εισφορά αλληλεγγύης κατά 20% έως 30%. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτό να είναι το πρώτο βήμα για την σταδιακή κατάργηση έως το 2013. Η εισφορά αλληλεγγύης φέρνει έσοδα περίπου 1,1 δις ευρώ. Ως εκ τούτου για το πρώτο στάδιο της μείωσης θα πρέπει να εξοικονομηθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ

Ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μειωθεί μεσοσταθμικά ακόμα 8% προκειμένου να επιτευχθεί η κατά συνολικά 30% περικοπή του φόρου μετά την μεσοσταθμική μείωση του κατά 22% μέσα στο 2019. Εάν προχωρήσει αυτή θα είναι η δεύτερη μείωση και η χρηματοδότηση της θα γίνει από την επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών και της επέκτασής τους σε περίπου 3.000 νέες περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται (π.χ. τουριστικές περιοχές της περιφέρειας)

Υπό εξέταση είναι και τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να οριστικοποιηθεί το ποσοστό μείωσης του τέλους επιτηδεύματος από φέτος ώστε να καταργηθεί οριστικά το 2023.

Δημοφιλή