«Σεισμός τώρα»: Το σύστημα της Google προειδοποίησε κατόχους κινητών τηλεφώνων στην Τουρκία

Η μαρτυρία Ελληνα στην Τουρκία για το μήνυμα που έλαβε και τα όσα δραματικά ακολούθησαν.
|
Anadolu Agency via Getty Images

Μια προειδοποίηση για επικείμενο σεισμό που έλαβαν πολίτες στην Τουρκία στα κινητά τους τηλέφωνα πριν από την μεγάλη δόνηση των 7,8 Ρίχτερ, μέσω ειδικής εφαρμογής της Google ίσως αποδείχθηκε σωτήρια για πολλούς ανθρώπους στη γειτονική χώρα.

Οπως περιέγραψε στο Open ο Νίκος Καρύδας, Ελληνας που μένει στην γειτονική χώρα σε κοντινή απόσταση από το επίκεντρο, έλαβε κάποιες ώρες πριν στο κινητό του ένα μήνυμα που τον προειδποιούσε για πιθανό σεισμό στην περιχή του.

H εφαρμογή της Google είναι ένα νέο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών από την αμερικανική εταιρεία που λειτουργεί πιλοτικά σε Τουρκία και Ελλάδα. Στη χώρα μας το γνωρίσαμε στη διάρκεια του σεισμού στην Εύβοια όταν στάλθηκε σε χρήστες Android κινητών ειδοποίηση με τη μορφή μηνύματος, πριν ακόμα αρχίσει να «κουνάει» καλά, ότι γίνεται σεισμός.

Το σύστημα «Σεισμός τώρα» της Google ξεκίνησε πιλοτικά στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, το καλοκαίρι του 2020 με σκοπό τα δευτερόλεπτα ταχύτερης ενημέρωσης να μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια, καθώς δίνουν τον αναγκαίο χρόνο να μπορέσει ο πολίτης να βρει ασφαλές μέρος προστασίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία όταν συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό, τότε αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της Google, καθώς και με τη σχετική γεωπολιτική τοποθεσία του σήματος. Τότε ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ένα όντως συμβαίνει σεισμός. Στον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής αναφέρθηκε στην ΕΡΤ και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς λέγοντας ότι σε αυτό πρέπει να αποδώσουμε την ειδοποίηση που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα πολλοί πολίτες στην Τουρκία δευτερόλεπτα πριν τον σεισμό.

(με πληροφορίες από ERT)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα