Σημάδια ύφεσης του κορονοϊού αλλά δύσκολος Δεκέμβρης ενόψει

Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη. Μείωση των κρουσμάτων και στα παιδιά.
Eurokinissi

Σαφή ύφεση για δεύτερη εβδομάδα εμφανίζει το τέταρτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας και σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας όμως παραμένει υψηλό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αισθητά, όμως παρατηρήθηκε σαφή μείωση στις νέες εισαγωγές έπειτα από 8 εβδομάδες, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου

Οπως είπε, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται στο 80% και των απλών κλινών στο 67%.

Το Rt (ρυθμός μετάδοσης) είναι 0,96 κα αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 700 διασωληνωμένους.

Επίσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης, καλώντας τους πολίτες, ιδίως τους άνω των 50 ετών, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τον ιό μετά από 14 μέρες από την τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια.

50.000 ενεργά κρούσματα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού.

«Ο ιός υπάρχει σε όλη τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέροντας, ότι τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε όλη τη χώρα από κορονοϊό.

Όπως είπε η ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα και συμπλήρωσε ότι «καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 50 ετών».

Η ίδια παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε περιοχές όπου έχει καθυστερήσει η τρίτη δόση του εμβολίου.

Μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά

Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώθηκαν τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 18 ετών και σ’ αυτό φαίνεται να συνέβαλαν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Αύριο, Παρασκευή, ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, εμβολιασμό τον οποίο η κ.Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ασφαλή όπως προκύπτει και από συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορονοϊού όπως η «Όμικρον», φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι «είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τα τεστ και η συμπεριφορά μας σε μία έντονα κοινωνική περίοδο να σχετίζεται με την γνώση που έχουμε ήδη αποκτήσει αλλά και την λογική».

Θέμα χρόνου η επικράτηση της Ομικρον και στην Ελλάδα

Θέμα χρόνου ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την παραλλαγή Ομικρον, όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και στη χώρα μας, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του ”Δέλτα” να αυξάνεται μέρα με την μέρα» υπογράμμισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής. Οσον αφορά την νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Ν. Αφρική δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες. «Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων - νοσηλειών - θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη την σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Ομικρον στην Ν. Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι επίσης σημαντικό να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της Ομικρον σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα δεδομένα η Ομικρον διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)