Σήμερα η φιέστα Πούτιν για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, στο ΣΑ του ΟΗΕ τα παράνομα δημοψηφίσματα

Αργά το βράδυ της Πέμπτης με ΠΔ ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητα κράτη και οι Χερσώνα Ζαπορίζια. Συνέπεια της διάλυσης της ΕΣΣΔ ο πόλεμος στην Ουκρανία λέει ο Πούτιν.
Pierre Crom via Getty Images

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα, σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο, την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στις οποίες διενεργήθηκαν ″δημοψηφίσματα.

Μάλιστα αργά το βράδυ της Πέμπτης, αναγνώρισε και ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, βάσει προεδρικού Διατάγματος. Η πράξη αποτελεί απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για την προσάρτηση καθώς μόνο η περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάκσκ είχαν αυτο-ανακηρυχθεί σε αυτόνομες πριν την την ρωσική εισβολή.

Την κίνηση Πούτιν καταδικάζουν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του ενώ ο ρώσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι γύρω από αυτόν έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η γαλλική προεδρία.

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Δεν έχει πάντως καμία πιθανότητα να εγκριθεί, με δεδομένο το ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Η Ουάσιγκτον προανήγγειλε πως θα το θέσει κατόπιν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «απόλυτη παρωδία» που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.

Πούτιν: Συνέπεια της διάλυσης της ΕΣΣΔ η εισβολή στην Ουκρανία

Ο Πούτιν από την πλευρά του Πούτιν είπε χθες ότι η επίθεση —η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την έχει βαφτίσει— που διέταξε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου ήταν «φυσικά» συνέπεια της «κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», όπως και άλλες συρράξεις στην αχανή επικράτεια της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.

Πρόσθεσε πως οδεύει να πάρει μορφή «δικαιότερη παγκόσμια τάξη» μέσω «δύσκολης διαδικασίας».

Στο Κρεμλίνο θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησης των δύο νότιων (Χερσώνα, Ζαπορίζια) και των δύο ανατολικών (Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ) ουκρανικών περιφερειών. Ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει στην τελετή «μεγάλη ομιλία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ρωσική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για την τελετή: θα επιβληθούν περιορισμοί της κίνησης από την τροχαία και αργότερα προγραμματίζεται πανηγυρική συναυλία στη σκιά των τειχών του Κρεμλίνου, στην οποία δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ο ρώσος πρόεδρος.

Αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν από τη Μόσχα και κυβερνούν τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες βρίσκονται ήδη στην πόλη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Πηγές: Reuters, AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ