Μεντβέντεφ: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στρατηγικά πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστούμε νέες περιοχές

«Οι “δημοκρατίες” του Ντομπάς και άλλες περιοχές θα γίνουν αποδεκτές από τη Ρωσία».
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε την Πέμπτη πως οποιοδήποτε όπλο στο οπλοστάσιο της Μόσχας, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση περιοχών που θα ενσωματώνονταν στη Ρωσία από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, o Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι θα λάβουν χώρα δημοψηφίσματα που διοργανώνονται από αυτονομιστικές αρχές και αρχές που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία σε μεγάλες εκτάσεις των κατεχόμενων εδαφών και «δεν υπάρχει επιστροφή».

«Οι “δημοκρατίες” του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) και άλλες περιοχές θα γίνουν αποδεκτές από τη Ρωσία» είπε.

Ο Μεντβέντεφ ανέφερε πως η προστασία όλων των περιοχών θα ενισχυόταν σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως «η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως έχει μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, μα επίσης οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων που βασίζονται σε νέες αρχές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοια προστασία».

Τα δημοψηφίσματα αναμένεται να λάβουν χώρα στα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, καθώς και σε τμήμα του Μικολάιφ, από την Παρασκευή, και θεωρείται πως τα αποτελέσματά που θα παρουσιαστούν θα είναι συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Οι ψηφοφορίες, που διοργανώνονται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, υπό στρατιωτική κατοχή, έχουν χαρακτηριστεί ψεύτικες από το Κίεβο και τους δυτικούς του συμμάχους.

Εάν ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι κατεχόμενες περιοχές, όπου έχουν φανεί να κερδίζουν έδαφος οι ουκρανικές αντεπιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, θα δικαιούνται, με βάση το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, υπό την προστασία των ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές που αναμένεται να επιχειρήσει να προσαρτήσει, με τον ρωσικό στρατό να ελέγχει περίπου το 60% του Ντονέτσκ και του 66% της Ζαπορίζια.

Ο Μεντβέντεφ κάνει τακτικά επιθετικές δηλώσεις όσον αφορά στη Δύση και στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από Reuters