Συμμορία κακοποιών με 237 μέλη και 1,2 εκατ. ευρώ κέρδη - Είχαν μέχρι και POS

Είχαν συστήσει νόμιμη εταιρεία στο εξωτερικό.
Elena Popova via Getty Images

Ακόμα και τρόπο να χρεώνουν τις πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες είχαν βρει τα μέλη συμμορίας κλεφτών, που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, με τη σύλληψη πενήντα ατόμων και την ταυτοποίηση ακόμα 187.

Είχαν συστήσει νόμιμη εταιρεία στο εξωτερικό και είχαν προμηθευτεί POS. Έτσι, μόλις άρπαζαν ένα πορτοφόλι ή μία τσάντα, έψαχναν αμέσως για την κάρτα του θύματος, με την οποία πραγματοποιούσαν εικονικές αγορές στην εταιρεία τους, χρεώνοντας τον πολίτη.

Η πολυπληθής σπείρα των κακοποιών ήταν χωρισμένη σε έξι υποομάδες.

Διάπραξη κλοπών από Μ.Μ.Μ και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (δύο υποομάδες)

Η μια εγκληματική υποομάδα, αποτελούμενη από 94 άτομα, κυρίως ρουμάνικης καταγωγής, δραστηριοποιούνταν στις κλοπές από τουρίστες και πολίτες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους), καθώς και σε χώρους συνάθροισης τουριστών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας.

Για την εγκληματική τους δράση, τα μέλη διαμόρφωναν κατάλληλες συνθήκες, κατά τις οποίες δρούσαν οργανωμένα, αφαιρώντας πορτοφόλια, κινητά, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε κρυψώνες και επανέρχονταν για να συνεχίσουν τη δράση τους. Με την επίτευξη του στόχου τους, συγκέντρωναν τα κλοπιμαία και χρησιμοποιώντας ταξί μετέβαιναν σε σημεία συνάντησης με τους κλεπταποδόχους.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ρουχισμό, δρούσαν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλαζαν συνεχώς τόπο διαμονής (ξενοδοχεία και δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης)

Η έτερη υποομάδα, αποτελούμενη από 34 άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, δραστηριοποιούνταν ομοίως σε κλοπές στα Μ.Μ.Μ. και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας, χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά τους ενοικιαζόμενα οχήματα, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γραμμή του μετρό Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο, έχοντας τον πλήρη έλεγχο σε αυτή, αφού όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να λάβει την άδειά τους και να ακολουθήσει ποσόστωση στην αμοιβή τους.

Διακίνηση ναρκωτικών

Η υποομάδα απαρτιζόταν από -46- μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην Ανατολική Αττική, με συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και λειτουργία. Διακινούσαν κυρίως κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ κατά περίπτωση μερικά μέλη δραστηριοποιούνταν στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων

Τα 19 μέλη της εν λόγω υποομάδας, προμήθευαν «πελάτες» με παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, έχοντας καταρτήσει ειδικό τιμοκατάλογο για έκαστο χαρτονόμισμα (χαρτονόμισμα των 100, 50 και 20 ευρώ προμηθεύονταν με αντίτιμο 30, 15 και 5 ευρώ αντίστοιχα).

Κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. οχημάτων και οικιών

Στη συγκεκριμένη υποομάδα δραστηριοποιούνταν -19- μέλη, αραβικής καταγωγής, τα οποία χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό προέβαιναν σε κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και σε διαρρήξεις οικιών και χώρων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας. Τα κλοπιμαία τα διέθεταν έναντι χρηματικού ποσού σε κλεπταποδόχους.

Κλεπταποδόχοι οργάνωσης

Η εν λόγω υποομάδα, αποτελούμενη από -24- μέλη, συντόνιζε τη δράση όλου του εγκληματικού δικτύου, ενώ η δράση τους επικεντρωνόταν στην αποδοχή των κλοπιμαίων από τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία αποθήκευαν είτε στις οικίες τους είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – «βιτρίνες». Συγκεκριμένα μέλη της υποομάδας συντόνιζαν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν πάντοτε κωδικούς, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεγελάσουν τις διωκτικές αρχές. «Ασύρματα» αποκαλούσαν τα κινητά τηλέφωνα, «πεθαμένο» το πορτοφόλι και την τσάντα, «αρουραίο» το ναρκωτικό, «βάτραχο» τον στόχο, «ντυμένου» τους αστυνομικούς και «πλαστικά» τις πιστωτικές κάρτες. Όταν ήθελαν να πουν πως κάποιος κατάλαβε τους διαρρήκτες έλεγαν «σας έσπασε», ενώ με τη φράση «να καθαρίσουμε» εννοούσαν «να κλέβουμε».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αποδόμησης των συμμοριών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από -120- έρευνες σε καταστήματα, οικίες και χώρους «καβάτζες», όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· –73.725– ευρώ,

· –697– δολάρια,

· τραπεζική επιταγή αξίας –14.000– ευρώ,

· –16.203– γραμμάρια κάνναβης,

· –159,35– γραμμάρια κοκαΐνης,

· –18,17– γραμμάρια ηρωίνης,

· –0,4– γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,

· –281– ναρκωτικά δισκία διαφόρων μαρκών,

· -7– ζυγαριές ακριβείας και τρίφτης,

· –3– όπλα και –3– καραμπίνες,

· -198– φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

· –14– μαχαίρια, πτυσσόμενο γκλοπ, σιδερογροθιά, ξιφολόγχη και tazer,

· -3- αλεξίσφαιρα,

· ασύρματος,

· –8– αυτοκίνητα και –8– μοτοσυκλέτες,

· –461– κινητά τηλέφωνα,

· πλήθος καρτών SIM,

· –93– τάμπλετ, –17– λάπτοπ και –2– drone,

· πλήθος συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί αναγνώστες κειμένου, οθόνες, πληκτρολόγια κ.τ.λ.,

· –4- φωτογραφικές μηχανές,

· –123– ταξιδιωτικά έγγραφα,

· πλήθος από χαρτονομίσματα διάφορων ξένων χωρών,

· –425– χαρτονομίσματα του ευρώ καταφανώς πλαστά,

· –13– άδειες κυκλοφορίες οχημάτων,

· –45– ρολόγια,

· πλήθος κοσμημάτων και τιμαλφών και

· πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.

Σημειώνεται ότι για την αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων και τον τερματισμό της δραστηριότητάς τους είχαν προηγηθεί άλλες επιχειρησιακές δράσεις κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί πάνω από -80- άτομα, ενώ σε βάρος τουλάχιστον -60- εξ αυτών είχε εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Μάλιστα, αρκετοί από τους συλληφθέντες είχαν διεθνή δράση καθώς έχουν συλληφθεί σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ίδια αδικήματα.

Χαρακτηριστικό του εύρους της παράνομης δράσης τους είναι ότι το παράνομο οικονομικό όφελος των εγκληματικών υποομάδων συνολικά ξεπερνάει τα -1.200.000- ευρώ.

Δημοφιλή