ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2019 16:05 EET | Updated 30/10/2019 16:23 EET

Συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη: Κατοχή εδαφών της καταγγέλλει η συριακή κυβέρνηση

Η αντιπολίτευση απαιτεί δικαιοσύνη και ειρήνη.

ASSOCIATED PRESS

Η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε αυτό που χαρακτήρισε ως κατοχή εδαφών της και η αντιπολίτευση απαίτησε δικαιοσύνη και ειρήνη την Τετάρτη, κατά την έναρξη της λειτουργίας μιας υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη επιτροπής με σκοπό την συμφιλίωση και τον τερματισμό του πολυετούς εμφυλίου πολέμου.

Η πρώτη συνάντηση της αποκαλούμενης συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, που αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση αυτού που τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ως έναν μακρύ δρόμο πολιτικής προσέγγισης.

Ειδικοί θέτουν το ερώτημα κατά πόσον η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει πολλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένου της προόδου που έχει σημειώσει σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σε δηλώσεις κατά την τελετή έναρξης, ο Αχμάντ Κουζμπαρί, συν-προεδρεύων της επιτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης, καταφέρθηκε κατά της «τρομοκρατίας» και χαιρέτισε τις «θυσίες και τα ηρωικά κατορθώματα» του στρατού.

Όπως πρόσθεσε, «η κατοχή σε εδάφη μας, η λεηλασία των πόρων μας, η συνεχιζόμενη επιβολή μονομερών κυρώσεων απειλούν ολόκληρη την πολιτική διαδικασία, ενώ έρχονται και σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα».

Ο Χάντι αλ Μπάχρα, συν-προεδρεύων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είπε πως το 65% της Συρίας έχει πληγεί, προσθέτοντας πως «είναι ώρα για εμάς να πιστέψουμε πως η νίκη στη Συρία είναι η επίτευξη δικαιοσύνης και ειρήνης, όχι να κερδίσουμε τον πόλεμο».

 

ASSOCIATED PRESS

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κάθισαν απέναντι η μία από την άλλη σε αίθουσα στα ευρωπαϊκά κεντρικά του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε μια συνάντηση που συγκλήθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν, με την υποστήριξη εμπλεκομένων χωρών.

Η 150 μελών επιτροπή έχει σκοπό να ανοίξει τον δρόμο για πολιτική μεταρρύθμιση και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν από 50 μέλη σε αυτήν. Σε κάθε αντιπροσωπεία υπάρχουν Κούρδοι, ωστόσο δεν εκπροσωπούνται οι υπό κουρδική ηγεσία SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), ή οι πολιτοφυλακές YPG, που αποτελούν τον κύριο κορμό τους.

Σε μία υποομάδα 45 ατόμων έχει ανατεθεί η δημιουργία ενός νέου συντάγματος ή η αναθεώρηση αυτού του 2012.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή» είπε ο Πέντερσεν, αναγνωρίζοντας παρόλα αυτά πως δεν ήταν εύκολο για τις αντιπροσωπείες να βρεθούν στον ίδιο χώρο και ότι «ο δρόμος προς τα εμπρός δεν θα είναι εύκολος».

 

ASSOCIATED PRESS

«Ωστόσο το γεγονός πως βρίσκεστε εδώ, πρόσωπο με πρόσωπο, έτοιμοι να αρχίσετε διάλογο και διαπραγματεύσεις, είναι, πιστεύω, ένα ισχυρός σημάδι για τους Σύριους παντού, εντός και εκτός της χώρας».

Οι συν-προεδρεύοντες δεν έδωσαν τα χέρια στο τέλος της 45λεπτης τελετής.

«Είναι απλά η αρχή μιας πολύ δύσκολης διαδικασίας, που θα είναι πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της» είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από την Τουρκία και τη Ρωσία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ, στην ελβετική πόλη.

«Πρέπει να ανήκει στους Σύριους και να ηγούνται οι Σύριοι, πρέπει να είναι βιώσιμη και να την εκλαμβάνει ως τέτοια ο συριακός λαός» είπε.