Συνωμοσία για δολοφονία ενός αυτοκράτορα έδειξε το σπάσιμο ενός κώδικα 500 ετών

Στόχος φαίνεται να ήταν ο Κάρολος Ε' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
mikroman6 via Getty Images

Ερευνητές ήταν σε θέση να σπάσουν έναν κώδικα πέντε αιώνων, ο οποίος υποδεικνύει μια φημολογούμενη γαλλική συνωμοσία για τη δολοφονία του Καρόλου Ε’, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Κάρολος, που ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Ισπανίας, ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του 16ου αιώνα, καθώς κυβερνούσε μια μεγάλη αυτοκρατορία που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής, σε μια βασιλεία που κράτησε πάνω από 40 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η ομάδα του εργαστηριου ερευνών Loria στην ανατολική Γαλλία χρειάστηκε έξι μήνες για να αποκωδικοποιήσει την επιστολή, που είχε γραφτεί το 1547 από τον αυτοκράτορα με αποδέκτη τον πρεσβευτή του στη Γαλλία. Κατά την ταραγμένη εκείνη περίοδο είχε λάβει χώρα μια σειρά από πολέμους και εντάσεις μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, την οποία κυβερνούσε τότε ο Φραγκίσκος Α′ – ο ηγεμόνας που είχε φέρει στη χώρα τον Λεονάρντο ντα Βίντσι από την Ιταλία.

Η επιστολή από τον Κάρολο τον Ε′ προς τον Ζαν ντε Σεν Μορίς παρέμενε ξεχασμένη γαι αιώνες στις συλλογές της βιβλιοθήκης Στανισλάς στο Νανσί. Η Σεσίλ Πιερό, ειδική στην κρυπτογράφηση του εργαστηρίου Loria, έμαθε για την ύπαρξή της σε ένα δείπνο το 2019, και μετά από πολλές έρευνες μπόρεσε να τη δει η ίδια το 2021.

Η επιστολή έφερε την υπογραφή του Καρόλου αλλά ήταν ακατανόητη, όπως είπε. Δουλεύοντας με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, βρήκε «οικογένειες» περίπου των 120 συμβόλων που χρησιμοποιούσε ο Κάρολος. «Ολόκληρες λέξεις κωδικοποιούνταν με ένα και μόνο σύμβολο» και ο αυτοκράτορας αντικαθιστούσε κάποια φωνήεντα με σημάδια, όπως είπε. Επίσης, χρησιμοποιούσε σύμβολα χωρίς σημασία για παραπλάνηση.

Τον Ιούνιο η Πιερό κατάφερε να αποκωδικοποιήσει μια φράση, και μετά ο κώδικας έσπασε με τη βοήθεια της ιστορικού Καμίλ Ντεσενκλός. «Ήταν επίπονη και μακρά εργασία μα πραγματικά υπήρξε εξέλιξη που σημειώθηκε σε μία ημέρα, όταν ξαφνικά είχαμε τη σωστή υπόθεση» είπε- ενώ βοήθησε και άλλο ένα γράμμα του Ζαν ντε Σεν Μορίς.

Όπως είπε η Ντεσενκλός, η επιστολή επιβεβαιώνει την κακή κατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Φραγκίσκου του Α′ και του Καρόλου του Ε‘, που είχαν υπογράψει συνθήκη ειρήνης πριν τρία χρόνια. Και οι δύο προσπαθούσαν να αποδυναμώσουν ο ένας τον άλλο- και σε ένα σημείο αναφέρεται μια φήμη περί συνωμοσίας με σκοπό τη δολοφονία του Καρόλου του Ε’ που φερόταν να ετοιμάζεται στη Γαλλία, είπε η Ντεσενκλός. «Δεν ήταν πολλά γνωστά» για αυτήν, μα δείχνει πόσο φοβόταν ο μονάρχης, όπως πρόσθεσε.

Οι ερευνητές τώρα ελπίζουν να βρουν και άλλες επιστολές, για να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη στρατηγική του Καρόλου του Ε′ στην Ευρώπη.

Δημοφιλή