ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στο Μνημόνιο οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά

Οι 5 ρυθμίσεις που κινούνται εκτός εργασιακής νομοθεσίας.
ň͉ʅӠŊˏÅӠ2019 / Pϔŋœ́ԁ Ӕ`ÑVʼn`ԏՠӕщƁ ӔǍ Ћ. ʏՌϕ̈́ϕяՊ(EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ
ň͉ʅӠŊˏÅӠ2019 / Pϔŋœ́ԁ Ӕ`ÑVʼn`ԏՠӕщƁ ӔǍ Ћ. ʏՌϕ̈́ϕяՊ(EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ
Huffpost GR

«Επιστροφή στο μνημόνιο» με κατάργηση από την πίσω πόρτα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός νόμος. Ουσιαστικά θεσπίζονται Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις οποίες δεν θα έχουν εφαρμογή οι εργασιακοί νόμοι, τονίζουν.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε στη διαβούλευση εξετάζεται εξονυχιστικά από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περιλαμβάνει ποικίλες διατάξεις (π.χ. περιβαλλοντικά). Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Πέμπτη θα γίνει αναλυτική μελέτη και θα ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενταχθεί στην ατζέντα της ΔΕΘ.

Εκεί όμως που αρχικά εστιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εργασιακά, καθώς διαπιστώνουν ότι:

1) ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις χωρίς αποζημίωση με πρόσχημα ότι δεν θα έχει πληρωθεί ο εργαζόμενος για δύο μήνες. Η σχετική διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αναφέρει ότι «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των δύο (2) μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Σήμερα ο νόμος ορίζει ότι αν δεν πληρωθεί για 2 μήνες ο εργαζόμενος θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση: «ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση, και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση».

2) εισάγεται ρήτρα εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης. Η εξαίρεση θα αφορά επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως κατ′ εξοχήν επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης».

3) οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να παρέμβουν, ώστε να εξαιρούνται επιχειρήσεις από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης

4) θα μπορεί να υπογράφονται τοπικές κλαδικές συμβάσεις με όρους που θα παρεκκλίνουν από την Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Και αυτό θα ισχύει για «τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης».

5) οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται αυθαίρετα από τον υπουργό με υπουργική απόφαση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσαν ότι κινδυνεύουν οι αυξήσεις που πήραν χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα από την υπογραφή πάνω από 200 κλαδικών συμβάσεων τους τελευταίους 12 μήνες που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια

Δημοφιλή