Σέρρες: Αφρικανική πανώλη των χοίρων ανιχνεύτηκε σε αγριογούρουνο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).
via Associated Press

Oι ελληνικές αρχές εντόπισαν αφρικανική πανώλη των χοίρων σε αγριογούρουνο στο βόρειο τμήμα της χώρας και δη στις Σέρρες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

Σύμφωνα με το serresnews, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι η η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών εντόπισε κρούσμα της αφρικανικής πανώλης χοίρων σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Η ασθένεια είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά εξαιρετικά μεταδοτική στους χοίρους.

Ο WOAH σημειώνει ότι το κρούσμα είναι το πρώτο από τις αρχές του 2020, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρώτο ξέσπασμα της νόσου.

Μετά από εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα:

1. Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.

2. Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

3. Οριοθέτηση μολυσμένης περιοχής.

4. Μέτρα στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

5. Εντατική παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως αυτά προβλέπονται στην (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι συχνά θανατηφόρα για τους χοίρους και έχει διαταράξει την παραγωγή και το εμπόριο χοιρινού κρέατος τα τελευταία χρόνια μετά από κρούσματα σε κοπάδια αγροκτημάτων στην Ασία και την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα