Σύγχρονη μονογαμία: Πώς διαφέρει από μια αποκλειστική σχέση

Και πότε θεωρούμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε αυτή τη δυναμική στις ερωτικές μας σχέσεις.
PixelsEffect via Getty Images

Σήμερα, ακούμε για ένα σωρό τύπους σχέσεων. Και είναι λογικό, καθώς οι ανάγκες που έχουμε ως προσωπικότητες διαφέρουν σημαντικά. Το ίδιο και οι επιθυμίες και οι προσδοκίες μας.

Tελευταία, πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως μια αποκλειστική ή αλλιώς μια μονογαμική σχέση, δεν πρόκειται να τους κάνει ευτυχισμένους. Ορισμένοι ωστόσο, δεν γνωρίζουν πως πλέον, ακόμη και στα πλαίσια μιας μονογαμικής σχέσης, δεν ισχύουν πια οι κανόνες του παρελθόντος.

Όταν ακούμε τη λέξη «μονογαμία», το μυαλό μας -μερικές φορές αυτόματα- πετάει σε σκέψεις όπως ο γάμος, τα παιδιά κι ένα κοινό νοικοκυριό. Αυτό όμως, είναι τόσο συνειριμικό και λάθος. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να προτιμά να σχετίζεται με έναν/μια σύντροφο για ένα xy χρονικό διάστημα, δεν σημαίνει ότι θέλει σώνει και ντε να μείνει για πάντα με το συγκεκριμένο άτομο.

Και κάπου εδώ έρχεται η σύγχρονη μονογαμία

Ο όρος «σύγχρονη μονογαμία» περιγράφει μια δυναμική όπου οι σύντροφοι ναι μεν προτιμούν να μοιράζονται μια αποκλειστική σχέση, αλλά αντιλαμβάνονται τους ερωτικούς δεσμούς ως περιστασιακούς, ευκαιριακούς ή πεπερασμένους.

Έχουν με άλλα λόγια αποδεσμευτεί από την εμμονή ότι ένας/μια αποκλειστικός/ή σύντροφος θα είναι αυτός με τον οποίο θα περάσουν όλη τους τη ζωή μαζί. Και είναι απολύτως λογικό, καθώς αυτό που θέλουμε από έναν σύντροφο στα είκοσί μας χρόνια μπορεί να διαφέρει από αυτό που επιθυμούμε από το ταίρι μας στα σαράντα.

Καθώς περνά ο καιρός, στις διάφορες φάσεις της ζωής μας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναζητήσουμε από το ταίρι μας διαφορετικούς τύπους στήριξης και σύνδεσης. Και προκειμένου να μην χάσουμε έναν αποκλειστικό σύντροφο, συχνά δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εξελιχθεί και να αναγνωρίσει τις νέες, διαφορετικές του ανάγκες.

Στο μυαλό μας, προκειμένου να κατανοήσουμε την έννοια της σύγχρονης μονογαμίας μπορούμε να αντιληφθούμε τη ζωή ως ένα βιβλίο και τους/τις ερωτικούς/ές συντρόφους ως επιμέρους κεφάλαια-ιστορίες.

Μερικοί άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερο αριθμό λέξεων από άλλους, αλλά δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι μια ιστορία θα διαρκέσει για πάντα.

Προσοχή! Σύγχρονη μονογαμία δεν σημαίνει:

 • Να εγκαταλείπουμε μια σχέση όταν βλέπουμε τα σκούρα
 • Να αλλάζουμε ταίρι επειδή ψάχνουμε διαρκώς για «κάτι καλύτερο»
 • Να είμαστε με το ένα πόδι έξω απ′ τη σχέση
 • Να κάνουμε τον/τη συντροφό μας να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια δοκιμαστική περίοδο και ότι αξιολογείται και βαθμολογείται διαρκώς

Σύγχρονη μονογαμία μπορεί να σημαίνει:

 • Ότι δεν πιέζουμε μια σχέση να λειτουργήσει, ακόμα κι όταν βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο
 • Να επιτρέπουμε στις σχέσεις να έρχονται και να φεύγουν
 • Να έχουμε μεταξύ μας καλή επικοινωνία και να καταλαβαίνουμε πότε τα θέλω μας ευθυγραμμίζονται και πότε όχι
 • Να μην παγιδεύουμε τον εαυτό μας σε μια σχέση χωρίς συναίσθημα, ένταση και πάθος
 • Nα χτίζουμε την καλύτερη σχέση για όσο το δυνατόν περισσότερο
 • Να αγαπάμε κάποιον/α αρκετά, ώστε να τον αφήνουμε να φύγει όταν είναι δυστυχισμένος/η
 • Να αγαπάμε τον εαυτό μας αρκετά ώστε να μην θυσιάζουμε όλη μας τη ζωή για χάρη μιας σχέσης

Είναι η σύγχρονη μονογαμία κατάλληλη για εμάς;

Στα πλαίσια της σύγχρονης μονογαμίας, όπως και στα πλαίσια κάθε άλλης δυναμικής που διέπει τη σχέση, είναι σημαντικό να επικοινωνούμε αυτό που θέλουμε στον/στη σύντροφό μας και να παραμένουμε ανοιχτοί σχετικά με το πώς βλέπουμε τη σχέση.

Αν λοιπόν είμαστε πρόθυμοι να επικοινωήσουμε με ειλικρίνεια, τότε πρόκειται για μια «συμφωνία» που θα μας επιτρέψει να βιώσουμε συναισθήματα όπως η αγάπη και ο έρωτας, χωρίς τον φόβο της δέσμευσης και της υποχρέωσης να «μείνουμε» με κάθε κόστος.

(Mε πληροφορίες από usatoday)