Σοφικό Κορινθίας, το χωριό με το εξαιρετικό ελαιόλαδο

Στο Σοφικό και στην ευρύτερη περιοχή παράγονται κάθε χρόνο, πάνω από 2.000 τόνοι ελαιολάδου.
Israel Sebastian via Getty Images

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της καλλιεργείται στη χώρα μας και στη Μεσογειο. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής μας.

Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.

Στο Σοφικό και στην ευρύτερη περιοχής της Σολυγείας του Νομού Κορινθίας παρά τις δυσκολίες των καιρών και τις αντιξοότητες παράγεται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο από την ποικιλία «Μανάκι», που διαθέτει ξεχωριστά και εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αν περπατήσει κανείς στους ελαιώνες της περιοχής θα συναντήσει δέντρα που στέκονται αγέρωχα για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια.

Σε ένα εξαιρετικό μικρόκλιμα οι παραγωγοί προσπαθούν μέσα από τη σωστή καλλιέργεια της ποικιλίας, που θεωρείται στη συντριπτική της πλειονότητα ξερική ελιά, να δώσουν ό,τι καλύτερο στον καταναλωτή.

.
.
.

Στο Σοφικό και στην ευρύτερη περιοχή παράγονται κάθε χρόνο, πάνω από 2.000 τόνοι ελαιολάδου, οι όποιοι και γίνονται ανάρπαστοι, με αποτέλεσμα η τοπική κοινότητα να έχει αποκτήσει ένα σταθερό εισόδημα.

Ο Γιώργος Μαρκέλλος, ένας από τους νεότερους παραγωγούς, εξηγεί πως «Οι περισσότεροι ελαιώνες είναι ξερικοί και αυτό προσδίδει στο ελαιόλαδο που παράγουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, βέβαια, μειώνει την παραγωγή σε σχέση με άλλες περιοχές. Οι αναλύσεις όμως δείχνουν ότι η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας».

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι ο κύριος λόγος που ο κ. Μαρκέλλος προωθεί το ελαιόλαδο Σοφικού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία και η Ιρλανδία.

.
.
.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βλάσσης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην περιοχή, επισημαίνει:

«Για να έχουμε μέλλον, πρέπει οι νέοι να επιστρέψουν στα χωράφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι παιδιά οικογενειών που παρήγαγαν κατά το παρελθόν τόνους λάδι σήμερα έρχονται και αγοράζουν για το σπίτι τους! Υπάρχει μια τάση επιστροφής των νέων στις ρίζες τους και δίνουν έμφαση στον πρωτογενή τομέα.».

Ακόμα και οι μαθητές της περιοχής τόσο του Δημοτικού όσο και του Γυμνάσιου και στα πλαίσια σχολικών προγραμμάτων συμμετέχουν στην διαδικασία μαζέματος της ελιάς ώστε να διεύρυναν τις γνώσεις τους σχετικά με το δέντρο αυτό. Αρχικά οι μαθητές ως σύνολο τοποθέτησαν τα πανιά κάτω και γύρω από τα ελαιόδεντρα και ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν.

.
.
.

Οι ελιές ρίχνονταν με τη βοήθεια ειδικών μέσων όπως είναι οι “χτένες” χειροκίνητες ή οι αυτόματες που λειτουργούν με ρεύμα. Έπειτα οι ελιές καθαρίστηκαν ρίχνοντάς τες στη “κοσκίνα” απ’ όπου μαζεύονται και αποθηκεύονται σε σακιά. Σε κάποιους μαθητές είχε ανατεθεί η εργασία να καταγράφουν κάθε στάδιο της δραστηριότητας αυτής ώστε τελικά να συλλεχθούν και να δημιουργηθεί ένα σύντομο κείμενο σχετικά με την ελιά και τις σχετικές εργασίες γι’αυτή. Τέλος οι καθαρισμένες πλέον ελιές που είναι αποθηκευμένες στα σακιά, μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο απ’ όπου τελικά θα βγει το λάδι.

Τα μέλη του Εθελοντικού Συλλόγου Σολυγείας οι οποίοι στη πλειονότητα τους είναι ελαιοπαραγωγοί συχνά διοργανώνουν περιηγήσεις και περιπατητικές διαδρομές μέσα από τους ελαιώνες με τις υπεραιωνόβιες ελιές και τα πανέμορφα δάση με χαλέπια πεύκη συνδυάζοντας τον φυσιολατρικό με τον εκκλησιαστικό και σπηλαιολογικό τουρισμό.

.
.
.

Το Σοφικό αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη στον ελλαδικό χώρο και το μοναδικό στην Πελοπόννησο με τόσα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία και δύο Μεσαιωνικά κάστρα τα οποία έγιναν αντικείμενο μελέτης από τον μεγάλο καθηγητή αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας Αναστάσιο Ορλάνδο ενώ πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί σημαντικός αριθμός σπηλαίων από τον Σπηλαιολόγο κ. Γ. Φαρσαράκη.

Οι εκατοντάδες περιπατητές που επισκέπτονται τη περιοχή έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μέσα στην ησυχία της φύσης το τίναγμα των ελιών από τους ελαιοπαραγωγούς και το πελέκημα των πεύκων από τους παραδοσιακούς ρητινοσυλλέκτες.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις πεζοπορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Οργάνωση Εθελοντών Σολυγείας , Κλέττας Μιχαήλ 6970754362, email: volsolygeias@gmail.com καθώς επίσης και στον Ελληνικό Πεζοπορικό Όμιλο Σολυγείας.

Η περιοχή του Κόρφου είναι ιδανική για πεζοπορία. Το σηματοδοτημένο μονοπάτι που αποτελούσε παλαιότερα το «δρόμο» που συνέδεε τον Κόρφο με το Σοφικό είναι μεταξύ άλλων μια υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση, γεμάτη χρώματα και αρώματα με υπέροχη θέα στον κόλπο του Κόρφου.

Διαδρομή μεσαίας διάρκειας: 1.30 ώρα περπάτημα – Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

.
.
.

Παράλληλα στο Σοφικό το τελευταίο διάστημα γεννήθηκε πιλοτικά η ιδέα της «υιοθεσίας αιωνόβιων ελαιοδέντρων», τα οποία θα μεγαλώνουν και θα καρπίζουν χάρη στην οικονομική υποστήριξη του εκάστοτε «αναδόχου».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία βάση της οποίας μπορεί να γίνει όποιος θέλει αγρότης, από το σπίτι ή το γραφείο του, να ζήσει την εμπειρία της καλλιέργειας της ελιάς αλλά και να έχει κάθε χρόνο στο σπίτι του το δικό του ελαιόλαδο.

Περισσότερες πληροφορίες στο volsolygeias@gmail.com

.
.
.

Στη περιοχή λειτουργούν δυο υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία με μηχανήματα τελευταία τεχνολογίας που συμβάλλουν καθοριστικά στη παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου.Τα ελαιοτριβεία είναι επισκέψιμα για το κοινό και κάθε χρόνο υποδέχονται εκατοντάδες μαθητές για να γνωρίσουν από κοντά το τρόπο επεξεργασίας του ευλογημένου καρπού της ελιάς.

Στο θεματικό πάρκο του RANCH στο Σοφικό της οικογένειας Σκούρα λειτουργεί παραδοσιακό εκπαιδευτικό χωριό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Οι επισκέπτες -μικροί και μεγάλοι- μπορούν να επισκεφθούν έναν εκθεσιακό θεματικό χώρο ειδικά διαμορφωμένο και αφιερωμένο σε παλιά επαγγέλματα που έχουν εκλείψει στην εποχή μας.

.
.
.

Στο παραδοσιακό χωριό είναι εγκατεστημένο ένα παλαιό παραδοσιακό ελαιοτριβείο (λιοτρίβι). Μέσα σε αυτό παρουσιάζονται όλα τα επί μέρους μηχανήματα που ήταν απαραίτητα για την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Παρόμοια λιοτρίβια βρίσκονταν διασκορπισμένα σε όλη την πατρίδα μας μέσα σε μικρούς ή μεγάλους ελαιώνες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τοπικές κοινωνίες.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν:

  • Μυλόπετρες που άλεθαν τον καρπό της ελιάς και τον μετέτρεπαν σε μια παχύρρευστη μάζα, το λεγόμενο ”χαμούρι”.

  • Το μείγμα αυτό πήγαινε κατόπιν στο πιεστήριο μέσα σε ειδικούς πάνινους φακέλους, τα λεγόμενα ”μουτάφια”.

  • Τα ”μουτάφια” τοποθετούνταν στη ”βίδα” όπου με ανθρώπινη δύναμη συμπιέζονταν και αφού τους έριχναν ζεστό νερό έβγαινε το λάδι ανακατωμένο με νερό.

  • Τέλος, το μείγμα αυτό τοποθετείται στον ”διαχωριστήρα” όπου ξεχώριζαν το νερό από το λάδι.

Οι γυναίκες του χωριού χρησιμοποιούν το ελαιόλαδου και για τη παρασκευή καλλυντικών και κυρίως σαπουνιού εξαιρετικής ποιότητας.

Το Σοφικό διαθέτει ένα πολύ δραστήριο σύλλογο γυναικών που έχει δώσει ζωή στην περιοχή με τις δραστηριότητές του και αναδεικνύει τη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο εξαιρετικό καφενείο του Συλλόγου που στεγάζονται πέρα από χώρο συνάντησης και δράσεων φροντίζουν να δημιουργούν σαπούνια από τα αγνά προϊόντα της περιοχής.

.
.
.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σολυγείας Λέλα Ιατρίδη κα Έλενα Πιπίνη-Βλάχου μας ανέφερε χαρακτηριστικά: Όλες οι γυναίκες της περιοχής χρησιμοποιούμε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και κάνουμε προσπάθειες για την ανάδειξη του εξαιρετικού αυτού προϊόντος.

Για όσους αποφασίσουν μια φυσιολατρική εξόρμηση γύρω από την Αττική , το Σοφικό αποτελεί μια ιδανική πρόταση που συνδυάζει εξοχή, θάλασσα, βουνό αλλά και εναλλακτικό τουρισμό.

.
.
.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Αναστάσιο Λυμπερίου για την πολύτιμη βοήθειά του.