Σπάνια σύννεφα Kelvin-Helmholtz στον ουρανό του Γουαϊόμινγκ σαν το "Μεγάλο Κύμα" του Χουκουσάι

Η φυσική πίσω από τον σχηματισμό αυτών των σπάνιων νεφών που σε άλλους θυμίζουν κύματα του σερφ και σε εμάς το εμβληματικό έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη.
Rachel Gordon Facebook

Οι εκπληκτικοί, σπάνιοι σχηματισμοί των συννέφων πάνω από την πολιτεία του Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ άφησαν έκπληκτους όσους την Τρίτη κοίταξαν ψηλά στον ουρανό, και ευτυχώς πολλοί ήταν εκείνοι που φρόντισαν να τους φωτογραφίσουν και να τους μοιραστούν στα social media (και φυσικά πολύ γρήγορα οι φωτογραφίες έγιναν viral).

Κάποιοι εκ των παρατηρητών ή άλλοι που είδαν τις υπέροχες φωτογραφίες που τράβηξε π.χ. η Ρέιτσελ Γκόρντον έσπευσαν να σχολιάσουν πως τα σύννεφα έμοιαζαν να σχηματίζουν κύματα σαν αυτά που ”καβαλούν” οι σέρφερς.

Δεν μπορεί όμως να μην προσέξει κανείς και πως μοιάζουν με το γνωστό έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Χουκουσάι ”Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάβα” (1831).

The Great Wave off Kanagawa, Hukusai/Wikimedia Commons
The Great Wave off Kanagawa, Hukusai/Wikimedia Commons
The Great Wave off Kanagawa, Hukusai/Wikimedia Commons

Το φαινόμενο ήταν ορατό την Τρίτη πάνω από την κορυφή των βουνών Bighorn κοντά στην πόλη Sheridan και ο μετεωρολόγος Ματ Τέιλορ σχολίασε στο BBC, βλέποντας τις φωτογραφίες της Γκόρντον, πως πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επικά παραδείγματα σύννεφων “Kelvin-Helmholtz”.

Αυτά πήραν το όνομα τους από τον λόρδο Kelvin και τον φυσικό Hermann von Helmholtz που μελέτησαν αυτούς τους σχηματισμούς νεφών που μοιάζουν με κύματα που ”σκάνε” στην θάλασσα. Σχηματίζονται μάλιστα με έναν παραπλήσιο τρόπο αφού το από κάτω στρώμα αέρα είναι πυκνότερο ή έχει χαμηλότερη ταχύτητα από το παραπάνω και κατά τη σύγκρουση έχουμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

Rachel Gordon Facebook
Rachel Gordon Facebook
Rachel Gordon Facebook

Η Γκόρντον, η οποία είπε στο BBC News πως μόλις τα αντίκρυσε κατάλαβε πως ήταν κάτι το ξεχωριστό και πήγε αμέσως να πάρει την φωτογραφική της μηχανή, ανάρτησε τις φωτογραφίες στη σελίδα του Facebook Wyoming through The Lens.

Όπως είπε «Ήταν μια στιγμή που μου προκάλεσε δέος...Χαίρομαι που και άλλοι μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία τώρα».

Σύμφωνα με τον Τέιλορ «Μέρος της ομορφιάς των νεφών Kelvin-Helmholtz είναι ότι δείχνουν τη ρευστότητα της ατμόσφαιρας...Πώς, όπως τα κύματα στον ωκεανό, η ατμόσφαιρα κινείται και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον γύρω της. Ο αέρας ουσιαστικά ανεβαίνει και πέφτει πάνω στον εαυτό του».

Πηγές: BBC, Metoffice.gov.uk

Δημοφιλή