Σπάνιος σκελετός δεινόσαυρου 76εκατ. ετών σε δημοπρασία από τον Sotheby's για αστρονομικό ποσό

Ο Γοργόσαυρος είναι συγγενής του Τ-Rex και ο σκελετός ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το 2018. Αποτελεί τον μόνο δεν είναι σε συλλογή μουσείου.
O σκελετός Γοργόσαυρου που βγαίνει σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby's. Νέα Υόρκη, 5 Ιουλίου 2022.
O σκελετός Γοργόσαυρου που βγαίνει σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby's. Νέα Υόρκη, 5 Ιουλίου 2022.
via Associated Press

Ο απολιθωμένος σκελετός ενός συγγενή του Τυραννόσαυρου Ρεξ (rex εκ του ”βασιλιά” στα λατινικά) που περπατούσε στην Γη πριν από περίπου 76εκατ. χρόνια θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουλίου όπως ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Ο Γοργόσαυρος ήταν ένα εκ των κορυφαίων σαρκοφάγων που έζησε στην περιοχή των σημερινών δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο. Προϋπήρχε του συγγενή του, Τ-Rex, κατά 10 εκατ. χρόνια.

Ο σκελετός που τίθεται σε δημοπρασία ανακαλύφθηκε το 2018 κοντά στον ποταμό Τζούντιθ, στην Μοντάνα των ΗΠΑ, έχει ύψος σχεδόν 3μ. και μήκος 6,7 μέτρα) ενώ όλοι οι άλλοι σκελετοί Γοργόσαυρων βρίσκονται σε συλλογές μουσείων, καθιστώντας αυτό το μοναδικό δείγμα διαθέσιμο για ιδιώτες.

″Στην καριέρα μου, είχα το προνόμιο να χειρίζομαι και να πουλάω πολλά εξαιρετικά και μοναδικά αντικείμενα, αλλά λίγα μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλο θαυμασμό και να αιχμαλωτίσουν την φαντασία όπως αυτός ο απίστευτος σκελετός Γοργόσαυρου”, είπε η Κασσάνδρα Χάττον επικεφαλής για θέματα επιστήμης και λαϊκής κουλτούρας σε παγκόσμιο επίπεδο, για τον Οίκο Sotheby’s.

Ο οίκος εκτιμά πως ο σκελετός μπορεί πωληθεί έναντι 5 έως και 8 εκατ. δολαρίων.