Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων κομμάτων της Βουλής

Ο Δ.Νατσιος με "την πίστη του λαού", η γνωστή από τα παλιά Ζωή Κωνσταντοπούλου που "κάνει για 100 βουλευτές" και ο Β.Στιγκας που χρωστάει τη νίκη στον Κασιδιάρη.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τρία νέα κόμματα εισήλθαν για πρώτη φορά στην Βουλή και καθένα από αυτά έχει πολύ ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Οι Σπαρτιάτες είναι ένα άγνωστο εθνικιστικό κόμμα, του οποίου ο ιδρυτής ευχαρίστησε δημόσια τον καταδικασμένο και φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξή του. Η Νίκη, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ είναι ένα κόμμα που επικαλείται έντονα το χριστιανικό αίσθημα. Και η Πλεύση Ελευθερίας έχει ως αρχηγό την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ως πρώην πρόεδρος της Βουλής θα έχει βάσει του κανονισμού, πρόσθετα προνόμια.

Οι Σπαρτιάτες και ο Ηλίας Κασιδιάρης

Ήταν 8 Ιουνίου, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης στήριξε μέσα απ’ τις φυλακές Δομοκού τους. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση της καθόδου του και σε σχηματισμό ανεξάρτητων. Μέσα σε λίγες μέρες το κόμμα, το οποίο δεν κατήλθε στις εκλογές του Μαΐου, πήρε τη δημοσκοπική ανιούσα. Στις 25 Ιουνίου, εισήλθε στη Βουλή, με ποσοστό 4,64% και 12 έδρες.

«Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του ελληνισμού και τις αξίες που λείπουν από τη χώρα μας» ανέφερε ο πρόεδρος κόμματος Βασίλης Στίγκας. Για τον Κασιδιάρη τόνισε ότι «ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα».

Το γεγονός ότι ο καταδικασμένος πρωτοδίκως για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής κινητοποίησε το μηχανισμό του υπέρ του Σπαρτιατών, αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του, πολλά εκ των οποίων ήταν στελέχη του κόμματος Κασιδιάρη, των Ελλήνων.

Ο Χάρης Κατσιβαρδάς, βουλευτής των Σπαρτιατών, είπε: «Να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος κατέστη ρυθμιστής καταλύτης των πολιτικών πεπραγμένων του τόπου μας σε μια κρίσιμη καμπή».

Τα υψηλότερα ποσοστά των Σπαρτιατών, σε Δυτική Αττική και Λακωνία, αντιστοιχούν μ’ αυτά της Χρυσής Αυγής του 2012 και του 2015, με τον Ηλία Κασιδιάρη να πανηγυρίζει την είσοδο του κόμματος στο Κοινοβούλιο. Επικεφαλής του κόμματος ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος έχει περάσει από αρκετούς συντηρητικούς σχηματισμούς, αλλά και την Ένωση Κεντρώων.

Οι Σπαρτιάτες δεν έπεσαν κάτω από 3% σε καμία εκλογική περιφέρεια.

Η Νίκη

Θεολόγος και μάχιμος δάσκαλος εδώ και 30 χρόνια, όπως λέει ο ίδιος, ο Δημήτρης Νατσιός θα είναι ο επικεφαλής της ΚΟ της Νίκης, του έτερου κόμματος στα δεξιά, με αναφορές σε μέρος της Εκκλησίας, δυναμικά ερείσματα και ψηλά ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα.

«Είναι η πρώτη φορά που η πίστη του απλού λαού έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και εκφράζεται συντεταγμένα, όχι σε καθετί που διαλύει τις αρχές και τις αγέραστες αξίες του έθνους μας. (…) Με φόβο Θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, την νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την νίκη του απλού λαού» ανέφερε ο Δημήτρης Νατσιός.

Η Πλεύση Ελευθερίας

Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους σε σχέση με την κάλπη του Μαΐου, η Πλεύση Ελευθερίας εισέρχεται στη Βουλή με ποσοστό 3,17% και 8 έδρες.

«Και αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές, εγώ κάνω για 100» είπε αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη ευθύνη να χτίσουμε την αντιπολίτευση του 21ου αιώνα αυτή που αξίζει η κοινωνία μας, αυτή που αξίζουν οι πολίτες, αυτή που αξίζει η Βουλή και δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια».

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πολιτικές θέσεις των νεοεισαχθέντων κομμάτων στη Βουλή.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή