Στέψη Καρόλου: Ο ιστορικός θρόνος, το κουτάλι, τα αμφιλεγόμενα διαμάντια και η χρυσή άμαξα

Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από τα εμβληματικά σύμβολα της τελετής στέψης.
via Associated Press

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ′ είναι ένα ιστορικό γεγονός, στο οποίο έχει στραμμένα τα μάτια του όλος ο πλανήτης.

Πέντε αντικείμενα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, κατέχουν το δικό τους ρόλο στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, συνοδευόμενα από ξεχωριστές ιστορίες.

Ο θρόνος

Ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί επίσημα βασιλιάς όταν τοποθετηθεί στο κεφάλι του καθώς κάθεται στον θρόνο που είναι τοποθετημένος πάνω στο Stone of Scone - την ιερή πλάκα από ψαμμίτη (σ.σ. αμμόλιθος) στην οποία στέφθηκαν οι βασιλιάδες της Σκωτίας. Η καρέκλα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε στέψης από το 1308.

Η καρέκλα ύψους 2,05 μέτρων είναι κατασκευασμένη από δρυ και ήταν αρχικά καλυμμένη με φύλλα χρυσού και χρωματιστό γυαλί. Ο χρυσός έχει φθαρεί εδώ και καιρό και η καρέκλα είναι τώρα γεμάτη με μηνύματα-γκράφιτι, συμπεριλαμβανομένου ενός που γράφει «Π. Ο Άμποτ κοιμήθηκε σε αυτή την καρέκλα στις 5-6 Ιουλίου 1800».

POOL via Reuters

Ο Εδουάρδος Α′ έφτιαξε τον θρόνο ειδικά για να περικλείει την Πέτρα του Σκόουν, γνωστή από τους Σκωτσέζους ως Πέτρα του Πεπρωμένου, αφού πήρε βίαια το τεχνούργημα από τη Σκωτία και το μετέφερε στο αβαείο στα τέλη του 13ου αιώνα. Ωστόσο, η ιστορία της πέτρας πηγαίνει πολύ πιο πίσω. Ο Φέργκους Μορ ΜακΕρικ, εμβληματικός ιδρυτής της Σκωτίας, φέρεται να έφερε την πέτρα μαζί του όταν μετέφερε τη θέση του από την Ιρλανδία στη Σκωτία γύρω στο 498. Πριν από εκείνη την εποχή, χρησιμοποιήθηκε ως πέτρα στέψης για τους Ιρλανδούς βασιλιάδες.

Το 1996, ο Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ επέστρεψε την πέτρα στη Σκωτία, με την κατανόηση ότι θα επέστρεφε στην Αγγλία για χρήση σε μελλοντικές στέψεις. Τις τελευταίες ημέρες, η πέτρα αφαιρέθηκε προσωρινά από τη σημερινή της έδρα, στο Κάστρο του Εδιμβούργου, σε μια τελετή υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού της Σκωτίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο αβαείο, όπου πραγματοποιήθηκε ειδική λειτουργία για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της.

Το κουτάλι

Το επιχρυσωμένο ασημένιο κουτάλι της στέψης είναι το μόνο αντικείμενο που γλίτωσε από τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο. Μετά την εκτέλεση του βασιλιά Κάρολου Α′ το 1649, η υπόλοιπη συλλογή είτε κατέληξε σε λιώσιμο είτε πουλήθηκε καθώς το Κοινοβούλιο προσπαθούσε να καταργήσει τη μοναρχία για πάντα.

Universal History Archive via Getty Images

Το κουτάλι είναι κεντρικό αντικείμενο στο πιο ιερό μέρος της τελετής στέψης, όταν ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα ρίξει ιερό λάδι από μια αμπούλα σε σχήμα αετού στο κουτάλι και στη συνέχεια θα το τρίψει στα χέρια, το στήθος και το κεφάλι του βασιλιά.

Το τελετουργικό έχει τις ρίζες της στη βιβλική ιστορία του χρίσματος του Βασιλιά Σολομώντα και σχεδιάστηκε αρχικά για να επιβεβαιώσει ότι ο μονάρχης διορίστηκε απευθείας από τον Θεό. Αν και πλέον δεν θεωρείται θεϊκός, η τελετή επιβεβαιώνει την ιδιότητά του ως ανώτατου κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Το κουτάλι των 26,7 εκατοστών πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα είτε για τον Βασιλιά Ερρίκο Β΄ είτε για τον Βασιλιά Ριχάρδο Α΄ και μπορεί αρχικά να χρησιμοποιήθηκε για την ανάμειξη νερού και κρασιού, σύμφωνα με το Royal Collection Trust.

Το διαμάντι

Δύο λίθοι κομμένοι από το διαμάντι Cullinan - το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ - θα εμφανιστούν σε περίοπτη θέση στη στέψη, τροφοδοτώντας μια διαμάχη που η βασιλική οικογένεια θα προτιμούσε να αποφύγει.

Για πολλούς στη Νότια Αφρική, όπου βρέθηκε η αρχική πέτρα το 1905, οι πολύτιμοι λίθοι είναι σύμβολο της αποικιακής καταπίεσης υπό τη βρετανική κυριαρχία και πρέπει να επιστραφούν.

Το Cullinan I, μια τεράστια πέτρα σε σχήμα σταγόνας βάρους 530,2 καρατίων, είναι τοποθετημένη στο Σκήπτρο του Κυρίαρχου. Το σκήπτρο θα παραδοθεί στον Κάρολο ως σύμβολο της δύναμής του.

Το Cullinan II, ένα στολίδι 317,4 καρατίων σε σχήμα μαξιλαριού, είναι τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του στέμματος Imperial State Crown που θα φορέσει ο Κάρολος καθώς φεύγει από το Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ο Κάρολος απέφυγε μια παρόμοια συζήτηση με ενστάσεις, όταν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η σύζυγός του, Καμίλα , δεν θα φορούσε το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ την ημέρα της στέψης.

Αυτό το στέμμα περιέχει το διάσημο διαμάντι Koh-i-noor που διεκδικούν η Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν. Το στολίδι έγινε μέρος του στέμματος Crown Jewels αφού ο 11χρονος Maharaja Duleep Singh αναγκάστηκε να το παραδώσει μετά την κατάκτηση του Punjab το 1849.

Το στέμμα του Αγ.Εδουάρδου

Η στέψη θα συμβεί, επίσημα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου.

Αυτή θα είναι η μοναδική φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του που ο μονάρχης θα φορέσει το συμπαγές χρυσό στέμμα. Μετά την τελετή, ο Κάρολος θα ανταλλάξει το στέμμα των 2,08 κιλών με το Imperial State Crown, το οποίο έχει περίπου το μισό βάρος.

Η χρυσή άμαξα

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ′ και η βασίλισσα Καμίλα θα μεταφερθούν πίσω στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στην άμαξα Gold State Coach, ένα κειμήλιο 261 ετών που φημίζεται τόσο για την πολυτελή διακόσμησή του.

Κατασκευάστηκε το 1762 επί βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου Γ′ και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1831.

Είναι κατασκευασμένη από ξύλο και περιβάλλεται με φύλλα χρυσού, από τα χερουβείμ στην οροφή του μέχρι τους αρχαίους Ελληνες θεούς της θάλασσας πάνω από κάθε τροχό. Τα μόνα που δεν είναι επιχρυσωμένα είναι τα πλαϊνά πάνελ, διακοσμημένα με ζωγραφιές Ρωμαίων θεών και, φυσικά, το εσωτερικό, το οποίο έχει επένδυση από σατέν και βελούδο.

Αλλά είναι τόσο βαρύ - ζυγίζει τέσσερις τόνους - και παλιό, που σημαίνει ότι μετακινείται μόνο με ταχύτητα... περπατήματος.

Αυτός είναι ένας λόγος που ο Κάρολος και η Καμίλα επέλεξαν να μεταβούν στη στέψη με το Diamond Jubilee State Coach, το οποίο είναι εξοπλισμένο με υδραυλικά αμορτισέρ, καθώς και καλοριφέρ/κλιματισμό.

Δημοφιλή