ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2021 14:30 EEST | Updated 05/05/2021 14:30 EEST

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών έπεσαν το 2020 οι γεννήσεις στις ΗΠΑ

Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται μείωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ.

LaylaBird via Getty Images

Ο αριθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ έπεσε το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 40 χρόνια, μια τάση που παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη. Ο βασικός λόγος είναι η πανδημία του κορονοϊού που ανάγκασε περισσότερους ανθρώπους να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς ή τους ώθησε στην ανεργία.

Το ποσοστό γεννητικότητας στις ΗΠΑ – το οποίο μετρά τον αριθμό των γεννήσεων ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15 με 44 ετών― μειώθηκε κατά 4% το 2020, για να φτάσει τα περίπου 3,6 εκατομμύρια μωρά.

Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται μείωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ, ενώ το 2020 καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από το 1979, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Υγείας των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Τα CDC δεν απέδωσαν τη μείωση αυτή μόνο στην πανδημία, όμως οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι παράγοντες που συνδέονται με την υγειονομική κρίση, όπως το άγχος, θα πλήξουν το ποσοστό των γεννήσεων στις ΗΠΑ.

Σε γενικές γραμμές το ποσοστό αυτό μειώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι γυναίκες παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία και καθυστερούν να γίνουν μητέρες, κυρίως τις χρονιές που η οικονομία πλήττεται.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το Brookings Institute είχε ανακοινώσει ότι αναμένει περίπου 300.000 λιγότερες γεννήσεις το 2021 στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία τον Δεκέμβριο, εννέα μήνες αφού επιβλήθηκε στη χώρα το πρώτο lockdown, οι γεννήσεις παρουσίασαν μείωση 22%.

Εξάλλου μεγάλες εταιρείες όπως η Reckitt, η Nestle και η Danone έχουν ανακοινώσει πτώση στις πωλήσεις των προϊόντων τους για μωρά, κάτι το οποίο εν μέρει αποδίδεται στα μειωμένα ποσοστά γεννητικότητας.