Στο «σφυρί» το γιοτ Royal Romance αξίας 200 εκατ. Ουκρανού ολιγάρχη, φίλου του Πούτιν

Αν γίνει η δημοπρασία, θα πρόκειται για την πρώτη πώληση κατασχεμένου περιουσιακού στοιχείου από την έναρξη του πολέμου.
Rijeka, Croatia - April 20, 2020: Royal Romance luxury yacht moored at the Rijeka port
Rijeka, Croatia - April 20, 2020: Royal Romance luxury yacht moored at the Rijeka port
vuk8691 via Getty Images

Ενα σούπερ γιοτ αξίας 200 εκατoμμυρίων δολαρίων που ανήκει στον Ουκρανό ολιγάρχη και φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βίκτωρ Μεντβεντσούκ πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία μετά την κατάσχεσή της στην Κροατία.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κροατικό δικαστήριο αποφάσισε πως το 92,5 μέτρων γιοτ Royal Romance του Μεντβεντσούκ θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην ουκρανική Υπηρεσία Ανάκτησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Arma), η οποία δήλωσε ότι θα προβεί σε δημοπρασία.

Αν γίνει η δημοπρασία, θα πρόκειται για την πρώτη πώληση κατασχεμένου περιουσιακού στοιχείου από την έναρξη του πολέμου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, όπου τα έσοδα θα οδηγηθούν απευθείας στο ουκρανικό κράτος, αναφέρει ο Guardian.

Ο Μεντβέντσουκ, 68 ετών, δραστηριοποιήθηκε και στην ουκρανική πολιτική πέραν των επιχειρήσεων. Συνελήφθη στην Ουκρανία τον Απρίλιο και παραδόθηκε στη Ρωσία σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο. Αναφέρεται συχνά ως ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της ουκρανικής πολιτικής και ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Ντάρια.

Η κροατική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο γιοτ τον περασμένο μήνα για λογαριασμό του FBI. Δικαστήριο του Σπλιτ έκανε δεκτό το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοση εντάλματος έρευνας στις 15 Νοεμβρίου και επιβεβαίωσε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου. Το ένταλμα έρευνας κατονόμαζε τον Μεντβέντσουκ και τη σύζυγό του για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Το Royal Romance, το οποίο κατασκευάστηκε από την Ολλανδική εταιρία Feadship το 2005, διαθέτει καμπίνες για 14 άτομα και χώρο για 21 άτομα, καθώς και πισίνα πλάτους 4 μέτρων.

Δημοφιλή