Στο ΣτΕ το αίτημα Ανδρουλάκη για την υπόθεση των υποκλοπών

«Υπάρχει ηθικό έννομο συμφέρον για συνέχιση της δίκης»
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το αίτημα Ανδρουλάκη στην υπόθεση υποκλοπών, όπου συζητήθηκε η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ παράλληλα στρέφεται κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Οι συνήγοροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης υπογράμμισαν την ύπαρξη ηθικού εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για την υπόθεση, αλλά και το συνταγματικό του δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), αφού -όπως εξήγησαν- το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών τον έχει μειώσει ηθικά γιατί κατείχε θέση Ευρωβουλευτή και μεταγενέστερα αρχηγού του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Η χώρα μας διακατέχεται από «σύνδρομο του εθνικού απορρήτου», ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της νομοθεσίας καλπάζει χωρίς ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται», τόνισαν οι δικηγόροι του κ. Ανδρουλάκη και σημείωσαν ότι δεν μπορεί να ισχύουν «στεγανά» τη στιγμή μάλιστα που το Σύνταγμα δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αλιβιζάτος σε παλιά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2002 που αφορούσε απέλαση μέλους της Χαμάς, όταν το δικαστήριο τότε είχε ζητήσει να δει το φάκελο της υπόθεσης.

«Να κρατήσετε ψηλά τη σημαία του κράτους Δικαίου» είπε ο Ν. Αλιβιζάτος

«Η ΕΥΠ αρνήθηκε και τότε εσείς (ΣτΕ) εκδώσατε την ιστορική απόφαση αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκδώσει απόφαση για την απέλαση εάν δεν είχε πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΠ» σχολίασε και είπε στους δικαστές: «Σας δίνεται η δυνατότητα και σήμερα να κρατήσετε ψηλά τη σημαία του κράτους Δικαίου».

Η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Ελεφάντη επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

«Ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η ΑΔΑΕ απλά εφήρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. Για το λόγο αυτό ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Δημοφιλή