Στους 100 οι νεκροί από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε ισλαμικό τέμενος στο Πακιστάν

Τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης. Πρωτεύουσα και περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε υψηλή ετοιμότητα.
|
via Associated Press

Η επίθεση τη Δευτέρα βομβιστή-καμικάζι σε ισλαμικό τέμενος μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν (βορειοδυτικά) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Συνολικά 221 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν έγινε η έκρηξη σε γεμάτο πιστούς ισλαμικό τέμενος μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας, σε αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή της πόλης, κάπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 10 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Άσιμ Χαν, εκπρόσωπο του νοσοκομείου Lady Reading της Πεσάβαρ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν ακόμη δέκα πτώματα από τα συντρίμμια του χώρου λατρείας, όπου η οροφή και τοίχος κατέρρευσαν εξαιτίας της έκρηξης.

via Associated Press
Fayaz Aziz via Reuters
Fayaz Aziz via Reuters

Η επίθεση, την ώρα της μεσημβρινής προσευχής, είναι από τις πιο πολύνεκρες των τελευταίων ετών στο Πακιστάν.

Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί πώς παραβιάστηκαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας του χώρου, όπου έχουν την έδρα τους στην περιοχή πράκτορες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών.

Η πρωτεύουσα και η υπόλοιπη χώρα, ειδικά τομείς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε κατάσταση ακόμη υψηλότερης επαγρύπνησης.

Η χθεσινή ενέργεια ήταν «επίθεση εναντίον του Πακιστάν», έκρινε ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια σε αυτό το στάδιο.

via Associated Press
Fayaz Aziz via Reuters
Fayaz Aziz via Reuters

Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο εδώ και μήνες, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, με ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας.

Έπειτα από λίγα χρόνια συγκριτικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη και πάλι· αποδίδονται κυρίως στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), καθώς και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και το ΚΤΠ κατέρρευσαν τον Νοέμβριο.

via Associated Press
Fayaz Aziz via Reuters
Fayaz Aziz via Reuters
Fayaz Aziz via Reuters
Fayaz Aziz via Reuters
Handout . via Reuters

Πηγές: AFP, Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα