Στους 86 οι νεκροί από τον κορονοϊό. Χαρδαλιάς: Κλειστές για το κοινό οι εκκλησίες

Εντοπίστηκαν επιπλέον 71 νέα κρούσματα.
NurPhoto via Getty Images

Στους 86 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 1.955, μετά από τρεις θανάτους και εντοπισμό 71 νέων κρουσμάτων μέσα στο προηγούμενο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στους 79 ανέρχονται οι άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67. Δεκαέξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ έχουν ελεγχθεί συνολικά 33.634 δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης από πολλούς πολίτες, σχολιάζοντας πως οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη/ γενικευμένη χρήση μπορεί να είναι μάταιη και μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό, καθώς εμπεριέχουν κινδύνους- όπως το ότι η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφαλείας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό. Επίσης, τόνισε πως το να φορά κανείς γάντια μπορεί να τον κάνει να τηρεί λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως, επιπλέον, όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε, επομένως το πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια μιας χρήσης στις εξωτερικές μας δραστηριότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης της ασθένειας από το νέο κορονοϊό. Ας αφήσουμε τα γάντια στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα γάντια σε εμάς, το γενικό κοινό, λειτουργούν ως μία απόσπαση της προσοχής μας από τον καθαρισμό και την υγιεινή των χεριών μας» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε το θέμα χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό και συμφώνησε με τα συμπεράσματα του ECDC, πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, πάντως, η επιτροπή δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας. Επιπρόσθετα, η επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό.

Αναφερόμενος στην προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες εν όψει του Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές για το κοινό, και προέτρεψε τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους και να προσευχηθούν.

Όπως είπε, η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε κατευθύνεις προς τους πιστούς εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Επικαλούμενος τις διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών.

EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Απηύθυνε έκκληση να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια.

Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή