Η Βρετανία ξεπέρασε το ρεκόρ θανάτων σε ημερήσια βάση, της Ιταλίας - Σχεδόν 2.000 νεκροί ξανά στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ μπορεί να είχαν σε μια μέρα διπλάσιο αριθμό θανάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έχουν και πέντε φορές μεγαλύτερο πληθυσμό, στοιχείο που δείχνει την επικίνδυνη πορεία που πραγματικά διαγράφει το Η.Β.
Σοροί σε Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο Κίνγκσμπρουκ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Σοροί σε Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο Κίνγκσμπρουκ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
ASSOCIATED PRESS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα τελευταία 24ωρα οι δύο χώρες που φαίνεται να βαίνουν ολοταχώς προς την κορύφωση της επιδημίας στα μέσα Απριλίου και ήδη ο αριθμός των νεκρών που καταγράφονται τρομάζει. Αν και οι θάνατοι στις ΗΠΑ, που για δεύτερο 24ωρο αγγίζουν τους 2.000 (χωρίς να καταγράφονται όλοι οι θάνατοι ασθενών στο σπίτι), είναι αυτοί που μοιάζει να σοκάρουν περισσότερο στο άκουσμα και μόνο του αριθμού, η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι καλύτερη αφού στο Ηνωμένο Βασίλειο τα θύματα σε 24ωρη βάση ξεπέρασαν τα 900. Εάν αναλογιστεί δε κανείς τη διαφορά σε επίπεδο πληθυσμού - 327 εκατ. οι ΗΠΑ, 66,5εκατ. το Ηνωμένο Βασίλειο- αντιλαμβάνεται το μέγεθος της τραγωδίας για την κάθε χώρα.

Στο μεταξύ Ιταλία και Ισπανία αν και καθημερινά θρηνούν υψηλό αριθμό νεκρών, φαίνεται πως τα χειρότερα είναι πλέον πίσω τους και η μείωση του κρουσμάτων και των θανάτων που αναφέρονται καθημερινά γεννούν ελπίδες πως το τέλος του εφιάλτη έχει πια αρχίσει. Ωστόσο, οι μέρες αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολες και για τις δύο χώρες καθώς έχουμε το Πάσχα των Καθολικών ενώ ειδικότερα στην Ιταλία υπάρχουν αναφορές πως πολλοί είναι οι πολίτες που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων τονίζει πως η πανδημία κορονοϊού στην ήπειρο δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της τονίζοντας πως παρατηρούνται υψηλοί αριθμοί θανάτων σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει έχει φτάσει το 1.529.971 και οι νεκροί τους 89.426 ενώ 337.276 έχουν αναρρώσει και λάβει εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Εκ του 1.103.269 ανοιχτών υποθέσεων ασθενών, η υγεία ενός 4% (48.203) χαρακτηρίζεται ως σοβαρή ή κρίσιμη.

Εργασίες για την μετατροπή εκθεσιακού κέντρου στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ σε νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό
Εργασίες για την μετατροπή εκθεσιακού κέντρου στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ σε νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό
JEFF KOWALSKY via Getty Images

ΗΠΑ - 14.795 νεκροί, 435.128 ασθενείς

Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο ο αριθμός των νεκρών που καταγράφηκαν πλησίασε τους 2.000 και για την ακρίβεια την Τετάρτη ήταν 1940 ενώ στο ίδιο υψηλό επίπεδο παρέμεινε και ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνοντας τα τα 31.935.

  • Η Νέα Υόρκη παραμένει πρώτη σε αριθμό και νεκρών και κρουσμάτων (6.268 και 151.171) και είναι η Πολιτεία που αναφέρει καθημερινά ρεκόρ θανάτων και ασθενών. Ωστόσο σύμφωνα με τις αρχές ο ρυθμός εισαγωγής ασθενών στο νοσοκομείο μειώνεται αλλά η μακρά περίοδος νοσηλείας που απαιτείται για πολλούς προκαλεί προβλήματα. Ο δε κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο υπσοτήριξε πως ξεκίνησε η επιπεδοποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων εξαιτίας της απόδοσης των μέτρων αποστασιοποίησης.

  • Εκτιμάται πως οι θάνατοι στη Νέα Υόρκη είναι καθημερινά 180 με 195 περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται καθώς οι ασθενείς που καταλήγουν στα σπίτια τους δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη καταγραφή. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος δημοτικούς σύμβουλος για θέματα Υγείας, αρχικά υπήρχε δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ κατ′ οίκον. «Πλέον δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα για ευρεία διενέργει τεστ στα σπίτια για όσους πεθαίνουν σε αυτά. Μόνο όσοι λίγοι είχαν προλάβει να εξεταστούν πριν πεθάνουν στο σπίτι τους καταγράφονται ως θύματα του κορονοϊού στο πιστοποιητικό θανάτου. Αυτή η κατάσταση, μετά βεβαιότητας, πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία, υπο-καταγράφεται».

  • Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας τονίζει πως ο αριθμός των διαγνωστικών που διενεργούνται σε όλη τη χώρα είναι μικρός και εκτιμάται πως καταγράφεται περί το 1 στα 10 κρούσματα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εάν καταγράφεται έστω ένα μόνο κρούσμα τότε υπάρχει 51% πιθανότητα να εξαπλώνεται ήδη επιδημία.

Ασθενής με κορονοϊό σε ΜΕΘ νοσοκομείου στην Βαρέσε της Ιταλίας
Ασθενής με κορονοϊό σε ΜΕΘ νοσοκομείου στην Βαρέσε της Ιταλίας
ASSOCIATED PRESS

Ισπανία - 15.238 νεκροί, 152.446 ασθενείς

Αυξημένος συγκρητικά με τις προηγούμενες ημέρες ήταν ο αριθμός των θανάτων την Τετάρτη φτάνοντας τους 747 ενώ αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, 6.278. Αυτές οι αυξομειώσεις όμως είναι αναμενόμενος και το βασικό, όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πως υπάρχει πλέον μια τάση μείωσης που θα γίνει λογικά ακόμη πιο ορατή το επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής σήμερα έχει ανακοινώσει ακόμη 446 νέους θανάτους και 4.226 νέα κρούσματα.

Ιταλία - 17.669 νεκροί, 139.422 ασθενείς

Ανάλογη με αυτή της Ισπανίας είναι η εικόνα στην Ιταλία όπως και οι εκτιμήσεις, παρά το ότι την Τετάρτη καταγράφηκε επίσης μια αύξηση σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων (συγκρίνοντας πάντα με τα τελευταία 24ωρα) φτάνοντας τους 542 και 3.836 αντίστοιχα.

Γερμανία - 2.349 νεκροί, 113.296 ασθενείς

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών, όπως άλλωστε είχαν εκτιμήσει οι αρχές για αυτή την περίοδο, καθώς οι θάνατοι έφτασαν την Τετάρτη τους 333 που είναι και αριθμός ρεκόρ. Επίσης αύξηση υπήρξε και στον αναφερόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αφού καταγράφηκαν 5.633.

Γυναίκα με συμπτώματα κορονοϊού εξετάζεται σε νοσοκομείο στο Μονπελιέ στη Γαλλία
Γυναίκα με συμπτώματα κορονοϊού εξετάζεται σε νοσοκομείο στο Μονπελιέ στη Γαλλία
PASCAL GUYOT via Getty Images

Γαλλία - 10.869 νεκροί, 112.950 ασθενείς

Σημαντική μείωση σε αριθμό νεκρών και νέων ασθενών για τη Γαλλία την Τετάρτη μετά τα υψηλά νούμερα που είχαμε δει τα προηγούμενα 24ωρα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 541 και 3.881. Γενικότερα βέβαια και τα κρούσματα και οι θάνατοι παραμένουν υψηλοί ασχέτως των αυξομειώσεων.

Ιράν - 3.993 νεκροί, 64.586 ασθενείς

Συνεχίζεται η τάση μείωσης του αριθμού των νεκρών των νέων κρουσμάτων που αναφέρονται καθημερινά στη χώρα επιβεβαιώνοντας πως η κατάσταση στο Ιράν σταδιακά τίθεται υπό έλεγχο αν και έχει ακόμη μεγάλη πορεία. Την Τετάρτή αναφέρθηκαν 121 νέοι θάνατοι και 1.997 νέα κρούσματα.

Εθελόντριες στο Ιράν φτιάχνουν σεντόνια για τα νοσοκομεία
Εθελόντριες στο Ιράν φτιάχνουν σεντόνια για τα νοσοκομεία
ASSOCIATED PRESS

Ηνωμένο Βασίλειο - 7.097 νεκροί, 60.733 ασθενείς

Μπορεί η χώρα να είναι ακόμη στην 7η θέση σε ό,τι αφορά τη λίστα αυτών που αποτελούν τις πιο ενεργές εστίες εξάπλωση τους ιού (βάσει δηλαδή αριθμού κρουσμάτων), ωστόσο εάν συνεχίσει να παρουσιάζει τα ίδια νούμερα το επόμενο διάστημα η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ πιο δύσκολη. Ο αριθμός κυρίως των νεκρών που αναφέρονται καθημερινά, αυξάνει σημαντικά από τα τέλη Μαρτίου και την Τετάρτη έφτασε τους 938. Σημειώνεται πως το Η.Β έχει 66.6 εκατ. κατοίκους και η Ιταλία έχει πληθυσμό 60,3εκατ και ο υψηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων, στις 27 Μαρτίου ήταν 919. Τέλος το Η.Β. κατέγραψε επίσης 5.491 νέα κρούσματα την Τετάρτη, που είναι και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός για τη χώρα.

Τουρκία - 812 νεκροί, 38.226 ασθενείς

Ρεκόρ νέων θανάτων και νέων κρουσμάτων στην Τουρκία την Τετάρτη με 87 νεκρούς 4.117 ασθενείς. Πάντως η χώρα αν και παρουσιάζει έναν υψηλό αριθμό κρουσμάτων συνεχίζει να αναφέρει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Προσωπικό του Στρατού στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει δείγμα για τεστ σε πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Γλασκώβη
Προσωπικό του Στρατού στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει δείγμα για τεστ σε πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Γλασκώβη
ASSOCIATED PRESS

Βέλγιο - 2.523 νεκροί, 24.983 ασθενείς

Νέα μεγάλη αύξηση των νεκρών στη χώρα σήμερα που ανακοίνωσε 283 νεκρούς ενώ αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των κρουσμάτων που ανήλθαν σε 1.580. Σημειώνεται πως την Τετάρτη αναφέρθηκε μείωση με 205 θανάτους και 1.209 νέους ασθενείς.

Ελβετία - 913 νεκροί, 23.514 ασθενείς

Υψηλός και πάλι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα που έφτασε την Τετάρτη τους 74 ενώ τα κρούσματα έφτασαν 1.027 που είναι από τους υψηλότερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί. Μέχρι στιγμής σήμερα έχει ανακοινώσει επίσης 18 θανάτους και 234 νέα κρούσματα.

Ρωσία- 76 νεκροί, 10.131 ασθενείς

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν σε όλη τη επικράτεια της Ρωσίας 1.459 νέα κρούσματα της Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να φθάσει τα 10.131 σε 81 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Παράλληλα 698 άτομα έχουν αναρρώσει, ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 76.

Τα 857 από τα 1.459 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ συνολικά στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 6.698 κρούσματα.

Οι μισοί νοσούντες από κορονοϊό είναι άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, αλλά μόνο το 3% είναι παιδιά. «Το 47% των νοσούντων είναι άτομα ηλικίας 18-45 ετών, το 35% είναι άτομα ηλικίας από 46- 65 ετών και το 15% άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών εκ των οποίων το 4% είναι άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών. Επίσης το 3% είναι παιδιά»,αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ου κορονοϊού

Δημοφιλή