ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2020 07:21 EEST

Ο κτηνίατρος που έσωσε τα νησιά Φερόε από τον κορονοϊό

To σχέδιο του να προστατεύσει τους κατοίκους πέτυχε και έτσι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος μέχρι αυτή την ώρα.

Getty Images

Ενας επιστήμονας που διέθεσε το εργαστήριο του στα νησιά Φερόε για να διεξάγονται τεστ για τον κορονοϊό είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο σώθηκε ολόκληρη η περιοχή από την πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη.

Στο αρχιπέλαγος του βορείου Ατλαντικού μόνο ένα άτομο νοσηλεύεται αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο εξαιτίας του Covid-19, ενώ κανένας νεκρός δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Η περιοχή, μαζί την Γεωργία, την Μάλτα και το Λιχτενστάιν είναι αυτές που δεν έχουν καταγράψει κανέναν θάνατο έως αυτή την ώρα, πέρα από τις χώρες στις οποίες δεν έχει φτάσει ο Covid-19.

Tην Τετάρτη, ο πρωθυπουργός των Φερόων Νήσων, κ. Μπαρουρ Στάιγκ Νίλσεν, ανακοίνωσε πως από τις 20 Απριλίου θα ανοίξουν εκ νέου τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ τα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Οι μαθητές του τελευταίου έτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στην τάξη και οι αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν χωρίς θεατές.

Η επιτυχία της στρατηγικής των Φερόων Νήσων οφείλεται, σύμφωνα με την άποψη των επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην πρόβλεψη του κτηνιάτρου, Ντέμπες Κριστιάνσεν, που είναι και ο επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τα ψάρια και τις ζωικές ασθένειες.

Sasha64f via Getty Images

Ο επιστήμονας είχε προειδοποιήσει τις Αρχές από τον Ιανουάριο για την ανάγκη λήψης μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όταν άρχισε να βλέπει πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Κίνα.

Το εργαστήριο του, το οποίο είχε ως αρχικό στόχο τον έλεγχο σολομών για τυχόν μόλυνση από ασθένειες, προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, αγόρασε τα επιπλέον υλικά που απαιτούνται για τον έλεγχο των ανθρώπων και έτσι άρχισε να πραγματοποιεί τεστ σε αυτούς.

Σύμφωνα μετα επίσημα στοιχεία, το 10% του πληθυσμού των 61.000 κατοίκων στα Νησιά, έχει υποβληθεί σε εξέταση για τον κορονοϊό. Οι γιατροί της περιοχής κατάφεραν να εντοπίσουν και να απομονώσουν όποιον είχε έρθει σε επαφή με τα 184 άτομα που είχαν διαγνωστεί με τον ιό. Από εκείνους που έχουν αρρωστήσει, οι 131 έχουν ανακάμψει πλήρως.

Ο γιατρός λέει στον βρετανικό Guardian: «Ηταν σχετικά εύκολο να προσαρμόσουμε τα τεστ για τους ανθρώπους. Το μόνο πράγμα που άλλαξα ήταν μερικά από τα συστατικά. Στην κανονική μας δουλειά, ο ιός των ψαριών είναι μια συνηθισμένη ασθένεια. Για τα τεστ άλλαξα μόνο τρία συστατικά που είναι ειδικά για τον κορονοϊό».

Εξηγεί επίσης πως με τον εξοπλισμό που έχει τώρα στα χέρια του μπορεί να κάνει μέχρι και 1000 τεστ την μέρα.

Η Κριστίνα Χάφος, βουλευτής της αντιπολίτευσης και υπουργός Οικονομικών των Νήσων μέχρι το 2019, επαίνεσε την ταχεία δράση του επιστήμονα αλλά και της κυβέρνησης.