Τα αρσενικά ποντίκια φοβούνται τις μπανάνες γιατί «κάτι τους βρωμάει»

Μπανάνα; Τα αρσενικά ποντίκια δεν θέλουν να τη βλέπουν ούτε ζωγραφιστή...
|
Τα ποντίκια λατρεύουν τα φρούτα του δάσους... όμως τα αρσενικά ποντίκια δε θέλουν να βλέπουν τις μπανάνες!
Τα ποντίκια λατρεύουν τα φρούτα του δάσους... όμως τα αρσενικά ποντίκια δε θέλουν να βλέπουν τις μπανάνες!
Robert Bannister via Getty Images

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα κάτι για τα αρσενικά ποντίκια που είναι εντελώς τρελό: Το χαρακτηριστικό άρωμα μιας μπανάνας τα αγχώνει!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, έμαθαν για αυτήν την ασυνήθιστη αποστροφή για τα συγκεκριμένα φρούτα, ενώ ανέλυσαν τις ορμόνες του στρες σε αρσενικά ποντίκια όταν τα αρσενικά βρέθηκαν κοντά σε έγκυες ή θηλάζουσες θηλυκές. Οι επιστήμονες ανέφεραν, ότι οι ορμονικές αλλαγές των αρσενικών πυροδοτήθηκαν από την παρουσία μιας ένωσης που ονομάζεται οξικός n-πεντυλεστέρας στα ούρα των θηλυκών.

Τυχαίνει να είναι η ίδια χημική ένωση που δίνει στις μπανάνες τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους!

«Το όλο θέμα μας προκάλεσε έκπληξη, αφού δεν το ψάχναμε συγκεκριμένα και το βρήκαμε τυχαία», είπε ο Τζέφρι Μόγκιλ, συντάκτης της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill. «Τα εγκυμονούντα θηλυκά ποντίκια ήταν στο εργαστήριό μας για ένα άλλο πείραμα και ένας από τους αποφοίτους μας συνειδητοποίησε ότι τα αρσενικά άρχισαν να συμπεριφέρονται παράξενα», είπε ο Μόγκιλ στο Live Science.

Μπανάνα; Τα αρσενικά ποντίκια δε θέλουν να τη βλέπουν ούτε ζωγραφιστή...
Μπανάνα; Τα αρσενικά ποντίκια δε θέλουν να τη βλέπουν ούτε ζωγραφιστή...
Vladislav Nosick / 500px via Getty Images

Στη μελέτη, οι ερευνητές έγραψαν ότι «τα αρσενικά ποντίκια, ιδιαίτερα τα παρθένα αρσενικά, είναι πολύ γνωστό ότι εμπλέκονται σε βρεφοκτονία για να προωθήσουν τη γενετική τους ικανότητα». Ως ένας τρόπος για να κρατήσουν μακριά αυτά τα ”αρπακτικά”, τα εγκυμονούνται και τα θηλάζοντα θηλυκά βασίζονται στη χημειοσηματοδότηση, δηλαδή στην εκπομπή χημικών αποκρίσεων μέσω του σώματός τους, ώστε να στείλουν μηνύματα στα αρσενικά να μείνουν μακριά από τους απογόνους τους.

Τα οσφρητικά μηνύματα που εκπέμπουν τα θηλυκά προς τα αρσενικά ποντίκια δεν είναι ακριβώς..ρομαντικά.
Τα οσφρητικά μηνύματα που εκπέμπουν τα θηλυκά προς τα αρσενικά ποντίκια δεν είναι ακριβώς..ρομαντικά.
Westend61 via Getty Images

«Τα τρωκτικά και πολλά θηλαστικά εκτός από τον άνθρωπο εξαρτώνται από τις οσφρητικές τους ικανότητες», είπε ο Μόγκιλ. «Το σημάδι της μυρωδιάς των ούρων είναι γνωστό, αλλά αυτό που βρήκαμε εδώ είναι ένα νέο μήνυμα που δεν έχει καταγραφεί ποτέ πριν στα θηλαστικά. Έχουμε δει πολλά μηνύματα όσφρησης να στέλνονται από τα αρσενικά στα θηλυκά, αλλά υπάρχουν λιγότερα παραδείγματα των θηλυκών που τα στέλνουν στα αρσενικά. Τα περισσότερα από αυτά τα μηνύματα έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, το σεξ δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Το μήνυμα είναι: Κάηκες αν αγγίξεις τα κουτάβια μου».

Πηγή: livescience.com.