Σχέδιο καταστροφής του Starlink του Έλον Μασκ ζητούν Κινέζοι επιστήμονες

Θεωρούν πως το δορυφορικό σύστημα θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια της Κίνας.
SOPA Images via Getty Images

Ερευνητές του κινεζικού στρατού ζητούν την ανάπτυξη ενός «hard kill» όπλου για την καταστροφή του δορυφορικού συστήματος Starlink του Έλον Μασκ εάν αυτό αποτελέσει απειλή προς την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, οι ερευνητές τόνισαν τις «μεγάλες δυνατότητες για στρατιωτικές εφαρμογές» του Starlink και την ανάγκη ανάπτυξης αντιμέτρων από πλευράς της Κίνας για την παρακολούθηση, την αχρήστευση ή ακόμα και την καταστροφή του τεράστιου «αστερισμού» δορυφόρων. Το σχετικό επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο China’s Modern Defence Technology.

Το Starlink είναι ένα δορυφορικό σύστημα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου που αναπτύχθηκε από τη SpaceX του Έλον Μασκ, με σκοπό την παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ σε πελάτες οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να έχουν δορυφορικό πιάτο Starlink για να μπορούν να συνδέονται με δορυφόρους. Από τότε που εκτοξεύτηκαν οι πρώτοι δορυφόροι Starlink το 2019, η SpaceX έχει θέσει πάνω από 2.300 σε χαμηλή τροχιά, και η εταιρεία σχεδιάζει να στείλει μέχρι και 42.000 στο Διάστημα για τη δημιουργία ενός κολοσσιαίου «αστερισμού».

Οι Κινέζοι επιστήμονες ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις πιθανές στρατιωτικές δυνατότητες του αστερισμού, για τον οποίο λένε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ιχνηλάτηση πολυηχητικών πυραύλων, την αύξηση των ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων από και προς αμερικανικά drones και μαχητικά αεροσκάφη ή ακόμα και για εμβολισμό και καταστροφή κινεζικών δορυφόρων.

Η Κίνα είχε ήδη κάποια περιστατικά παρολίγον σύγκρουσης με δορυφόρους του Starlink, στέλνοντας πέρυσι επιστολή στον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθεί επειδή ο διαστημικός σταθμός της χρειάστηκε να πραγματοποιήσει έκτακτους ελιγμούς για να αποφύγει «στενές επαφές» με δορυφόρους Starlink τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2021.

Tim Bieber via Getty Images

«Ένας συνδυασμός μεθόδων “soft” και “hard kill” θα έπρεπε να υιοθετηθεί για να χάσουν κάποιοι δορυφόροι Starlink τη λειτουργικότητά τους και να καταστραφεί το λειτουργικό σύστημα του αστερισμού», έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρεν Γιουαντζέν, ερευνητή του Ινστιτούτου Ιχνηλάτησης και Τηλεπικοινωνιών Πεκίνου, που υπάγεται στη Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. «Hard» και «soft kill» είναι οι δύο κατηγορίες διαστημικών όπλων που υπάρχουν, με την πρώτη να έχει όπλα που χτυπούν «φυσικά» τους στόχους τους (πχ πύραυλοι) και τη δεύτερη να περιλαμβάνει παρεμβολές, όπλα λέιζερ κ.α. Η Κίνα διαθέτει ήδη μια σειρά από μεθόδους για αχρήστευση δορυφόρων, μεταξύ των οποίων συστήματα παρεμβολής με μικροκύματα, λέιζερ για τύφλωση αισθητήρων, αντιδορυφορικούς πυραύλους κ.α. Ωστόσο οι ερευνητές λένε πως τα μέσα αυτά, που είναι αποτελεσματικά κατά μεμονωμένων δορυφόρων, δεν θα επαρκούσαν για την αχρήστευση του Starlink, που έχει αποκεντρωμένο χαρακτήρα. Αντ’αυτού προτείνουν η Κίνα να φτιάξει το δικό της δίκτυο δορυφόρων για την παρακολούθηση του Starlink, την ανάπτυξη τρόπων χακαρίσματός του και την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων για κατάρριψη πολλαπλών δορυφόρων. Σημειώνεται πως η Κίνα επιδιώκει επίσης να ανταγωνιστεί ευθέως το Starlink με δικό της σύστημα, το Xing Wang, ή Starnet.

Υπενθυμίζεται πως το Starlink έχει χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία: Δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μιχάιλο Φεντόροφ ζήτησε μέσω Twitter από τον Έλον Μασκ να παρέχει στη χώρα περισσότερους δορυφόρους Starlink. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Φεντόροφ είπε ότι η SpaceX μέχρι τότε είχε προμηθεύσει την Ουκρανία με 12.000 δορυφορικά πιάτα, προσθέτοντας πως «όλες οι κρίσιμες υποδομές (στην Ουκρανία) χρησιμοποιούν Starlink».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Έλον Μασκ είχε γράψει στο Twitter πως η Ρωσία είχε προβεί σε πολλαπλές προσπάθειες παρεμβολών και hacking σε βάρος του Starlink. Ο διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos κατηγόρησε τον Μασκ πως παρείχε στους «εξτρεμιστές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ» στρατιωτικό εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος θα λογοδοτούσε. Ο Μασκ απάντησε γράφοντας στο Twitter «αν πεθάνω υπό μυστηριώδεις συνθήκες, χάρηκα που σας γνώρισα».

Δημοφιλή